Twee zalen van gloednieuw Amare verzakken: 'Wij liggen er niet wakker van'

DEN HAAG - Het splinternieuwe cultuurpaleis Amare kampt met bouwkundige problemen. Twee van de zalen zijn aan het verzakken, meldt mediapartner Omroep West. Daardoor kunnen deuren daarvan bijna niet meer dicht. Volgens de directeur van Amare, Jan Zoet, hoort het 'zetten' van het complex bij nieuwbouw. Maar hij bevestigt ook dat de zalen 'enkele millimeters zijn gezakt'. De gemeente werkt samen met de bouwer aan een oplossing.
Amare bestaat eigenlijk uit vijf losse gebouwen. De buitenkant met daarin vier losse dozen: de zalen. Die hebben een eigen fundering om te voorkomen dat als hier muziek wordt gemaakt, de rest van het complex last heeft van de trillingen. Tussen de wanden van die zalen en de rest van het gebouw is ook een ruimte van 5 centimeter.
Twee van die zalen - de concertzaal en de conservatoriumzaal - zijn nu gaan zakken. De matten waarop de fundering rust zijn gaan inklinken, melden ingewijden aan Omroep West. Dat heeft grote gevolgen. Ze zijn daardoor lager komen te liggen ten opzichte van de rest van het gebouw.
Vloerbedekking weggehaald
Dit leidt ertoe dat deuren niet meer goed open en dicht kunnen. Tot nu toe kon dat worden opgevangen door een deel van de vloerbedekking te verwijderen. Maar dat is slechts een tijdelijke oplossing.
Directeur Zoet zegt dat de zaak goed in de gaten wordt gehouden door de bouwer van Amare, de combinatie Cadanz. In het cultuurcomplex staat apparatuur om de bewegingen te meten. Zoet: 'We hebben nu geen signalen dat het nog steeds doorzakt.'

Zoeken naar een oplossing
Volgens Zoet valt het zakken van de gebouwen 'absoluut binnen marges die controleerbaar zijn'. Op dit moment wordt gewerkt aan een oplossing. Wat er precies gaat gebeuren, is nu nog niet bekend. Dat is ook in handen van de bouwer. Die is verantwoordelijk voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud van Amare.
De directeur: 'Wij liggen er niet wakker van. We schrokken aanvankelijk wel. Dat kan ik niet ontkennen. Maar we zijn er nu rustig onder. We hebben er alle vertrouwen in dat het goed komt. Dit hoort bij een nieuw gebouw.'
'Niet ongebruikelijk'
Ook de gemeente Den Haag stelt in een reactie dat het 'niet ongebruikelijk' is dat er bij de ingebruikname van een nieuw gebouw nog knelpunten worden ontdekt. 'Dat is uiteraard vervelend,' aldus de woordvoerder van wethouder Anne Mulder (VVD, stadsontwikkeling). Volgens hem is de gemeente samen met bouwcombinatie Cadanz en Amare 'in nauw overleg over de knelpunten'.
Op dit moment wordt gewerkt aan een 'plan van aanpak' voor de verzakkingen en nog enkele andere problemen. De verwachting is dat die aanstaande zomer worden verholpen. Zo wordt ook voorkomen dat de programmering in het geding komt, want die gaat gewoon door. Verder benadrukt de woordvoerder van de gemeente dat de veiligheid nu niet in het geding is.
Meer dan tien jaar discussie
De bouw van Amare houdt de Haagse politiek en de kunstwereld al meer dan tien jaar in z'n greep. In 2009 besluit het toenmalig stadsbestuur dat de zalen die op het Spuiplein stonden, moeten worden vervangen. Ze zouden aan het einde van hun levensduur zijn. Bovendien wil Den Haag Culturele Hoofdstad van Europa worden in 2018. Een heel nieuw kunstcentrum is daarbij een belangrijke troef, is het idee.
Na veel discussie stemt de gemeenteraad in 2012 in met de bouw van een nieuw cultuurpaleis. De bedoeling is dat op het Spuiplein het Internationaal Dans- en Muziekcentrum (IDMC) van Neutelings Riedijk Architecten verrijst als nieuw onderkomen voor het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater, het Koninklijk Conservatorium en het Dans- en Muziekcentrum. Maar in de stad ontstaat veel verzet tegen het 'dure' plan van 181,6 miljoen euro.
Ontwerp van tafel
Nadat de Haagse Stadspartij bij de verkiezingen van 2014 een van de winnaars is, wordt voorman Joris Wijsmuller wethouder van cultuur. Het ontwerp van Neutelings Riedijk gaat van tafel en er wordt een procedure begonnen om een heel nieuw, goedkoper ontwerp te maken. Dat wordt uiteindelijk het plan van NOAHH | Network Oriented Architecture en Jo Coenen Architects & Urbanists. Wijsmuller belooft de raad dat het niet duurder wordt dan 177,4 miljoen euro.
Eind juni 2017 wordt begonnen met de bouw van wat later Amare gaat heten. Op 2 september wordt het feestelijke geopend in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Dan is al wel duidelijk dat ook dit onderwijs- en cultuurcentrum veel duurder is geworden dan gepland. In plaats van 177 miljoen kost het uiteindelijk 223 miljoen, staat in een kritisch rapport van de Rekenkamer Den Haag. Mede daarom wil de gemeenteraad de ontwikkeling van Amare tot de bodem gaan uitzoeken. Dat gebeurt middels een raadsenquête waarbij betrokkenen onder ede worden gehoord.