Agent niet vervolgd om bijtende politiehond tijdens coronademonstratie Malieveld

Een demonstratie op het Malieveld
Een demonstratie op het Malieveld © Sander Knura
DEN HAAG - De politieagent die tijdens een coronademonstratie op het Malieveld een politiehond inzette wordt niet vervolgd. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag. De agent wilde een man aanhouden die een bierblik naar de ME gooide. Daarna werden de hondengeleider en zijn hond aangevallen door omstanders. Het OM vindt het de eigen schuld van de demonstrant, omdat hij niet luisterde naar de politie.
De demonstratie liep destijds uit de hand. Daarom liet de burgemeester het protest ontbinden, waarna de politie omriep dat demonstranten het Malieveld moesten verlaten. De meeste demonstranten luisterden daar niet naar, dus begon de politie met een gedwongen ontruiming.
De agent riep tegen de man met het bier dat hij was aangehouden en dat hij zijn hond zou inzetten als de man niet zou luisteren. De demonstrant negeerde de oproep, dus zette de agent zijn hond in. De man viel en werd gebeten door de hond en raakte gewond aan zijn hoofd.

Aangifte

De hondengeleider en de hond werden daarna aangevallen door verschillende demonstranten. De aangehouden man kon wegkomen, maar later werd hij alsnog opgepakt. De zaak tegen de man werd vorig jaar geseponeerd. Hij deed wel aangifte tegen de politie vanwege de bijtwond.
Inmiddels is het onderzoek afgerond. De officier van justitie vindt dat de demonstrant medeschuldig is aan zijn verwonding. 'Hij heeft de vorderingen van de politie genegeerd, de politie bekogeld en zich onttrokken aan zijn aanhouding, ondanks herhaalde waarschuwingen', aldus de officier. Daarom wordt de hondengeleider niet vervolgd.
Twee andere politiemannen worden wel vervolgd vanwege de politie-inzet tijdens de demonstratie op het Malieveld. Dat maakte het OM in december bekend.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!