Dodenherdenking Den Haag: hier kan je herdenken of meedoen aan stille tocht

Kinderherdenking Madurodam 2016
Kinderherdenking Madurodam 2016 © Richard Mulder
DEN HAAG - Deze week staan we weer stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en onze vrijheid. Op woensdag 4 mei zijn er verschillende herdenkingen in de stad. Om 20.00 uur houden we twee minuten stilte. Wij zetten een paar herdenkingen voor je op een rij.
In Nederland herdenken we op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1961 herdenken we ook de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was na de Tweede Wereldoorlog.

Kinderherdenking Madurodam

Wat zou jij doen als er plotseling een 13-jarige jongen voor je deur staat en jou om hulp vraagt omdat zijn ouders net zijn opgepakt? En zou je iemand verraden in ruil voor de vrijheid van je moeder of vader? Welke keuzes maak jij voor vrijheid? Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Dat laat de oorlog in Oekraïne zien.
De Nationale Kinderherdenking 4 mei is een interactieve herdenking voor, door en met alle kinderen van 8 tot 14 jaar in Nederland en wordt op 4 mei vanaf het voorplein van Madurodam live uitgezonden. Door kritisch na te denken, je in te leven én op te staan voor anderen, kunnen we onze vrijheid behouden. Want vrijheid geven we door.
De herdenking begint om 19.15 uur en wordt live uitgezonden op Den Haag FM. Meer info vind je op de site van de Nationale Kinderherdenking.

Dodenherdenking Waalsdorpervlakte

Op de Waalsdorpervlakte bij duingebied Meijendel zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog 250 mensen geëxecuteerd. Verzetsstrijders die gevangen zaten in het Oranjehotel op Scheveningen werden er gedood. In 1946 ontstond er door verzetsstrijders een spontane herdenking op de Waalsdorpervlakte. Later kwamen er monumenten op de plek te staan.
Tijdens de herdenking wordt vanaf 19.30 uur de Bourdonklok geluid voor de dodenherdenking. De klok wordt geluid tot de laatste belangstellende langs het monument is gelopen. De herdenking wordt live uitgezonden op RTL4.

Herdenking Internationaal Homomonument

Bij het Internationaal Homomonument aan de Koekamp wordt woensdag ook herdacht. 'Samen zullen we stilstaan bij de offers voor onze vrijheid en gelijke rechten en in het bijzonder bij de vervolging en onderdrukking van LHBTIQ+ personen, wereldwijd, tijdens de Tweede Wereldoorlog en tot op de dag van vandaag.' Ook wordt er stilgestaan bij de actuele situatie in de stad en de wereld.
Het programma begint om 19.30 uur. Er zijn toespraken, muziek en om 20.00 uur twee minuten stilte, gevolgd door het Wilhelmus. Daarna worden er bloemen gelegd bij het monument. Ook wordt de herdenking online uitgezonden. Een gebaren tolk is aanwezig om alles te vertalen.
Herdenking bij het homomonument
Herdenking bij het homomonument © Stichting IHDH

Den Haag Herdenkt

In de Grote Kerk is 4 mei ook een herdenking.
De stad Den Haag is zwaar getroffen in de Tweede Wereldoorlog. Daarbij heeft ieder stadsdeel zijn eigen geschiedenis. Om elkaars verhalen te leren kennen en om de verhalen te bewaren met het oog op het heden en te toekomst, organiseren we een stadsbrede Haagse dodenherdenking.
Tijdens de herdenking zullen er verschillende mensen spreken, zoals burgemeester Jan van Zanen, schrijfster Yvonne Keuls deelt haar oorlogsverhaal en kleinkunstenaar Max Douw zingt liedjes bij haar verhaal. Ook zal een koor van Oekraïense zangers een vredeslied zingen. Historicus en Amerikakenner Willem Post vertelt over de verrassingsaanval in mei 1940 en scholieren gaan in gesprek met ouderen. Ook zullen jongeren gedichten voordragen.
Na afloop wordt er op het Carnegieplein twee minuten stilte gehouden en kransen gelegd.

Dialoog in Den Haag

Voorafgaand aan de herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk is er van 15.00 tot 17.00 uur een dialoog in PEP. Daar wordt gepraat over wat herdenken voor jou betekent.
Meer informatie vind je op de site van Eventbrite.

Stille tochten

Stichting Nationale Herdenking 's-Gravenhage organiseert op 4 mei stille tochten naar diverse herdenkingsplaatsen.
De stichting werd in 1946 opgericht door oud-verzetsstrijders en herdenkt sindsdien de omgekomen slachtoffers.
Dit zijn de verschillende stille tochten:
  • Trekvlietplein 3, Binckhorst, om 10.00 uur
  • Dwangarbeidersmonument, Binnenplaats Provinciehuis, Koningskade, om 12.30 uur
  • Englandspiel, monument aan de Hogeweg, om 15.00 uur
  • Haags Herdenkingsmonument, om 19.30 uur bij het monument aan het Carnegieplein
  • Waalsdorpervlakte, verlengde van de Oude Waalsdorperweg bij TNO, vertrek stille tocht 19.20 uur
  • Monumenten Stijkelgroep en Geallieerden, begraafplaats Westduin, Ockenburgstraat, vertrek stille tocht om 19.40 uur aan het einde van de Laan van Meerdervoort
  • Monument Loosduinen, Lippe Biesterfeldweg, vertrek stille tocht 19.40 uur van het Loosduinse Hoofdplein in Loosduinen
  • Monument Parallelweg, tegenover station Hollands Spoor/hoek Jan Blankenstraat, vertrek stille tocht 19.50 uur.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!