Het Woordenrijk viert 10-jarig bestaan

Het Woordenrijk viert 10-jarig bestaan
Het Woordenrijk viert 10-jarig bestaan
DEN HAAG - Zondagavond 1 mei vieren we van 20:00-22:00 met een volle studio het 10-jarig bestaan van poëzieprogramma Het Woordenrijk, dat in 2012 door stadsdichter Harry Zevenbergen werd opgericht.
In 2012 op dinsdagavond 1 mei startte dichter Harry Zevenbergen met Het Woordenrijk. Daarvoor, in 2007 werd hij door de gemeente aangesteld als eerste Haagse stadsdichter en toen dit alweer in 2009 moest stoppen, waarschuwde Harry: ‘als jullie nu met de stadsdichter stoppen, krijgen jullie er gewoon een hele groep voor terug.’
Daarop werd het Haags Dichtersgilde opgericht met Diann van Faassen, Anne-Tjerk Mante, Milla Braat en Gilles Boeuf die samen geregeld op Haagse podia optraden. In de slipstream van zijn stadsdichtersschap had Harry al veel gedichten en columns voorgedragen bij diverse programma’s op Den Haag FM.

Haagse Dichtersgilde

In 2012 kreef hij de gelegenheid om een wekelijks radioprogramma te gaan maken over poëzie en daarvoor nam hij het hele Haagse Dichtersgilde mee.
In de loop der jaren breidden dit gezelschap uit met columnisten, recensenten, verhalenvertellers en boekentipgevers. Wekelijks wordt ook aandacht geschonken aan literaire activiteiten in de stad door met organisatoren te spreken. En niet alleen de grote namen zoals Winternachten of Crossing Border, ook de kleine poëziepodia in de stad.

XL-variant

Daarnaast komen er geregeld Haagse schrijvers aan bod om over hun nieuwste boeken te spreken. In de zomermaanden maakt Harry jarenlang XL-variant van zijn programma, door in lange uitzendingen met mensen te spreken die hun favoriete poëzie en muziek laten horen. Te gast waren onder anderen: Koos Meinderts, Ingrid van Engelshoven, Mira Feticu, Arjen Kapteijns, Sjaak Kroes, Rabin Baldewsingh en Alexander Franken.
Harry Zevenbergen; dichter en radiomaker
Harry Zevenbergen; dichter en radiomaker
Het Woordenrijk groeide uit tot een mooi en vrolijk programma met gasten uit alle windstreken van de stad. Harry bracht bijvoorbeeld lokale muzikanten en dichters bij elkaar die aan het werk gingen met elkaars creaties. Tevens staat hij stil bij 4+5 mei, maar ook bij de Dag van de Arbeid, bij depressie, armoede en eenzaamheid. Telkens met betrokkenen uit de stad in combinatie met verhalenvertellers en dichters van allerlei generaties.

Dementie

Harry zelf kreeg in 2017 de diagnose jong-dementie te horen – een grote schok, maar dat weerhield hem er niet van nog plannen te maken en om, met iets meer hulp, door te gaan met het programma. Meerdere co-presentatoren, technicus Rene en invaller Ricco van Nierop namen taken over.
Tegen de tijd dat Harry verder achteruit ging, maakten we een thema-uitzending over dementie en vervolgens trok hij zich verder terug, maar bleven de dichters doorgaan op de radio.

Podcasts

Tegen de tijd dat covid ons tot thuiswerken dwong, schakelden we over naar thematische podcast-afleveringen. Ondertussen zijn we al weer even terug in de studio, waar we gelukkig weer met meer mensen tegelijk radio kunnen maken.
Zo kwamen we in maart van dit jaar bijeen voor een herdenkingsuitzending, vanwege het overlijden van Harry Zevenbergen op 57-jarige leeftijd.

Medewerkers van het uur

Zondag 1 mei, exact 10 jaar na de eerste uitzending, komen we wederom bijeen. Om twee uur lang (van 20.00 tot 22.00 uur) verhalen te vertellen, gedichten en liederen voor te dragen, herinneringen op te halen, archiefopnames en favoriete muziek te laten horen.
Met medewerkers van het eerste uur en Woordenrijkers van nu zoals Anne-Tjerk Mante, Diann van Faasen, Kristel Snellen, Alexander Franken, Edwin Fagel, Marko Fehres, Bjurran Piron, Arthur Crucq, Marike Verheul en Milla Braat. De presentatie is in handen van Adrienne van de Nieuwegiessen en Ricco van Nierop.
Het Woordenrijk is een poëzieprogramma over het Haagse literaire leven, elke zondag om 20 uur. Het werd in 2012 opgericht door Harry Zevenbergen en wordt tegenwoordig gepresenteerd door Ricco van Nierop.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!