Hulplijn voor gevluchte Oekraïners moet ze helpen hun weg te vinden in Den Haag

Op de helpdesk voor Oekraïense vluchtelingen
Op de helpdesk voor Oekraïense vluchtelingen © Rene Oudshoorn / RSH Relocation and Immigration Services
DEN HAAG - Vanwege de oorlog hebben veel Oekraïners hun land moeten verlaten. Om ze wegwijs te maken in de nieuwe ambtelijke molen waar zij in terecht komen, heeft de Relocatie- en Immigratiedienst (RSH) in Den Haag een gratis hulplijn opgezet met mensen die Oekraïens spreken. Hier kunnen vluchtelingen terecht met hun vragen over onder andere zorgverlening, werkgelegenheid en regelgeving.
Twee keer per week fietst Stefano van het RSH langs de ambassade van Oekraïne, waar vluchtelingen een lange tijd in de rij moeten staan. 'Ik vertel ze over de helpdesk en krijg vaak terug dat het initiatief erg wordt gewaardeerd en dat de informatie die wij verstrekken het lange wachten zo nu en dan overbodig maakt'

Native speakers

De hulplijn is niet alleen bedoeld voor Oekraïense vluchtelingen, maar ook voor Nederlanders die ze willen opvangen of op een andere manier willen helpen. Zo kunnen te telefonisten advies geven over welke instanties je hiervoor kan benaderen.
'De helpdesk wordt bemand door native speakers (mensen die de moedertaal spreken, in dit geval Oekraïens, red.), die als geen ander op de hoogte zijn van zowel de situatie in Oekraïne als de regelgeving en cultuur in Nederland. Hiermee willen we onze expertise inzetten om het leven van deze mensen in Nederland iets makkelijker te maken', zegt Stefano.

Onderdak

Eerder meldde de gemeente dat Oekraïnse vluchtelingen die geen onderdak hebben, zich kunnen melden bij het regionaal aanmeldpunt bij de Broodfabriek in Rijswijk.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!