Hart voor Den Haag wil met spoed debat over formatie

Richard de Mos tijdens Het Grote Haagse Verkiezingsdebat
Richard de Mos tijdens Het Grote Haagse Verkiezingsdebat © Richard Mulder
DEN HAAG - Als het aan Hart voor Den Haag ligt wordt er met spoed gedebatteerd over de voortgang van de verkenning. De partij wil dat deze week doen, al lijkt dat niet in het meireces maar op 12 mei te gebeuren. 'In achterkamertjes schijnt er een coalitie geformeerd te worden. Dat is niet conform de opdracht aan de verkenners', vindt Richard de Mos. Ruim een week geleden werd duidelijk dat er nog geen voorkeurscoalitie is en er in clusters met partijen verder wordt gesproken.
Annelien Bredenoord en Joost Sneller (beiden D66) werden 15 april aangesteld als nieuwe verkenners nadat de informateurs van Hart voor Den Haag er niet in slaagden om tot een coalitie te komen. Bredenoord en Sneller kregen de opdracht op zoek te gaan naar een meerderheidscoalitie.
Op vrijdag 22 april lieten ze weten dat er nog geen voorstel is voor een coalitie die de voorkeur heeft van de meerderheid in de raad. Bijna zeven weken na de verkiezingen is nog niet duidelijk welke partijen met elkaar willen samenwerken. Wel werd duidelijk dat er met clusters van partijen zou worden gesproken.

Transparantie

Hart voor Den Haag vindt het formatieproces echter 'weinig transparant' en wil een debat nu er door verschillende clusters van partijen wordt gesproken en er partijen niet mogen deelnemen aan die clustergesprekken. Ook DENK Den Haag gaf aan teleurgesteld te zijn over het formatieproces waarbij eerst met alle partijen werd gesproken en later bleek dat een aantal partijen nogmaals op gesprek werd gevraagd.
Op Twitter gaf ook Robert Barker, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren aan dat meer inzicht in de verkenning wenselijk zou zijn. Zijn partij mocht vorige week wel opnieuw aanschuiven bij de verkenners. Tegen mediapartner Omroep West gaven meer partijen aan de formatie nu niet transparant te vinden.

De Mos wil blok vormen

De Mos hoopt dat andere partijen die volgens hem buiten spel zijn gezet een blok willen vormen met zijn partij. 'Als de VVD haar belofte nakomt dat het samen met de grootste partij in een college wil, dan we gaan we dat regelen. Zeker als we samen met de VVD in gesprek gaan met partijen als de PvdD, Denk, CU/SGP, HSP en SP. Ook andere partijen, zoals het CDA, kunnen zich daarbij natuurlijk aansluiten.'

Voortzetting van coalitie

De vraag is of zo'n samenwerking tot stand komt. Eerder had de VVD laten weten juist wel met Hart voor Den Haag én D66 een coalitie te willen vormen. De SP had juist aangegeven geen 'linkse aanhangwagen van een rechts college' te willen worden.
Daarmee blijft de vraag staan welke partijen, die samen goed zijn voor 23 zetels, willen samenwerken in een nieuwe coalitie. De oude coalitie (VVD, D66, GroenLinks, CDA en PvdA) zou door kunnen gaan aangezien zij nog steeds een meerderheid heeft in de raad. Oud-wethouder Marjolein de Jong gaf in Spuigasten aan dat die coalitie 'prettig in elkaar' zat, maar dat niet alle partijen nodig zijn voor een voortzetting.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!