Den Haag gaat voorop lopen op de weg naar een klimaatneutraal Europa

© The Hague and Partners
DEN HAAG - Den Haag is een van de honderd steden in de Europese Unie (EU) die zal meedoen aan een EU missie om in 2030 klimaatneutraal te zijn, tegelijkertijd moet Den haag een slimme stad worden. We worden daarmee een van de voorlopers in Europa waar het gaat om duurzaamheid. De EU steunt de steden om dat doel te halen. Met hun plannen moeten de steden uit de 27 EU-landen als voorbeeld dienen voor andere Europese steden om in 2050 klimaatneutraal te worden.
De steden zeggen in de samenwerking toe te werken aan 'Climate City Contracts', een overall plan voor klimaatneutraliteit over alle sectoren waaronder energie, gebouwen, afvalverwerking en vervoer. Bewoners, onderzoeksorganisaties en de private sector worden bij de plannen betrokken, zo is de bedoeling. De contracten hebben geen juridische grondslag, maar zullen wel zichtbaar duidelijk moeten maken welke politieke inzet wordt gedaan om het doel te behalen.
Om het doel te behalen krijgen ze hulp in de vorm van adviezen en financiële middelen, in totaal 360 miljoen euro in 2022-2023. 'Dat Den Haag een van de voorlopers wordt in duurzaamheid in Europa maakt mij enorm trots. De samenwerking met deze EU Missie is hard nodig om te zorgen dat we in de stad stappen gaan zetten richting klimaatneutraliteit. Het is een pittige opgave in onze stad omdat we veel verschillende wijken hebben met ieder zijn eigen uitdaging. Door bij de duurzame kloplopers te horen, krijgen we de kans om nog innovatiever om te gaan met de uitdagingen van de toekomst', zegt wethouder Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) tevreden.
Europees commissaris voor European Green Deal, Frans Timmermans (PvdA), liet weten dat Europese steden voorop lopen in de strijd tegen de klimaatcrisis. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, stelde afgelopen donderdag dat een 'groene transistie' zijn weg baant door Europa, al is het nodig dat er pioniers voorop gaan die zichzelf hogere doelen stellen. De EU heeft zichzelf tot doel gesteld om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Naast Den Haag maken in Nederland ook Amsterdam, Eindhoven, Helmond, Groningen, Rotterdam en Utrecht deel uit van de groep ambitieuze steden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!