Het buitenzwemseizoen is begonnen; lifeguards staan weer paraat

Burgemeester Jan van Zanen hijst de eerste rood-gele vlag
Burgemeester Jan van Zanen hijst de eerste rood-gele vlag © Jurriaan Brobbel / Gemeente Den Haag
DEN HAAG - De badkleding mag uit de kast en de reddingsbrigade staat paraat: het buitenzwemseizoen is begonnen. Zondag werd deze op Scheveningen afgetrapt met burgemeester Jan van Zanen, die samen met lifeguards van de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH) en de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade (HVRB) de eerste roodgele vlag van het seizoen hees.
Is het veilig om te zwemmen of niet? Dat wordt aangegeven door de rode of gele vlaggen aan de ruim twintig masten langs de Haagse kustlijn. ‘De zee maakt onze stad zo’n fijne plek om te wonen en te bezoeken’, zegt burgemeester Van Zanen. ‘Toch laten veel mensen zich nog verrassen door de kracht, kou en stromingen in zee.’
Afgelopen jaar hebben de lifeguards ruim honderd keer hulp geboden op zee en bijna driehonderd keer EHBO verleend op het strand. ‘Ze doen dus ontzettend belangrijk werk’, aldus de burgemeester. ‘Strandveiligheid begint met het bewustzijn en de vaardigheden van mensen zelf. Dat bewustzijn vergroten we door het hijsen van deze waarschuwingsvlaggen, als dat nodig is.’

Hoofdposten Scheveningen en Kijkduin

Het strandseizoen van 2022 loopt formeel tot en met 30 september. Lifeguards houden vanuit twee de hoofdposten op Scheveningen en Kijkduin toezicht langs het strand. Dit jaar zijn er vanuit de VRH en de HVRB zo’n 160 lifeguards beschikbaar. ‘Zij zorgen voor een risicogerichte bewaking van de stranden’, laat de gemeente weten.
De gemeente wil strandbezoekers, zwemmers en watersporters bewustmaken van de risico’s van de zee. Kijk hier om te zien wat je zelf kan doen om gevaarlijke situaties te voorkomen en om jezelf of iemand anders in veiligheid te brengen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!