Van honderden euro's tot helemaal gratis, dit kost het om te trouwen in Den Haag

© Pixabay
DEN HAAG - Trouwen is het afgelopen jaar weer iets duurder geworden, zo registreerde trouwsite The Perfect Wedding. In Den Haag zijn de kosten gemiddeld 2,4 procent hoger dan in 2021. Dat is lager de gemiddelde landelijke stijging van de kosten, dat ligt op 10,1 procent. Maar wat ben je nu echt kwijt aan een huwelijksceremonie of het aangaan van een geregistreerd partnerschap in onze stad?
Natuurlijk is het een dag of een moment waar plaats is voor veel geluk, hopelijk voor de rest van je leven. Maar dat kan best wat kosten. Trouwsite The Perfect Wedding zag in het afgelopen jaar een stijging van 2,4 procent in de kosten van de trouwceremonie op een van de locaties van de gemeente Den Haag. Gemiddeld genomen kost een huwelijk je (doordeweeks) 573,16 euro en op vrijdag is het iets duurder: 658,40 euro.
Toch zijn er nog forse verschillen in wat een ceremonie kost, en dat is natuurlijk afhankelijk van de locatie en je eigen wensen. Hieronder zie je wat een officiële, gemeentelijke trouwceremonie of geregistreerd partnerschap kan gaan kosten. Het Centraal Bureau voor de Statistiek zag dat landelijke gezien de vrijdag de populairste dag is om te trouwen. Ook in Den Haag is dat een duurdere dag voor de ceremonie.

Oude stadhuis aan Groenmarkt

In Den Haag ben je maximaal 1.731,35 euro kwijt aan een huwelijksceremonie op een van de locaties van de gemeente. Die prijs geldt als je op zondagavond (tussen 18.00 en 21.00 uur) wil trouwen in het oude stadhuis uit de 16e eeuw aan de Groenmarkt.
Trouwlocatie Groenmarkt
Trouwlocatie Groenmarkt © Gemeente Den Haag
Daar kunnen er 75 personen aanwezig (al kunnen er slecht 27 rekenen op een zitplek) en je mag zelf muziek meenemen om daar af te spelen. De felicitatieruimte is in de oudste zaal van het gebouw: de oude schepenzaal.
Dezelfde locatie is doordeweeks (maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 18.00 uur) met een prijskaartje van 699,45 euro iets voordeliger. Hoe later in de week je wilt trouwen, hoe duurder het zal zijn. Een ceremonie duurt er maximaal 45 minuten.

Trouwzaal Spui en Leyweg

Trouwen in de zaal op het Spui of aan de Leyweg is ook mogelijk, Van maandag tot en met donderdag kost dat je 503,90 euro, op vrijdag ligt dat bedrag iets hoger: 613,20 euro.
De trouwzaal op het Spui
De trouwzaal op het Spui © Gemeente Den Haag
Aan het Spui is er plek voor 80 personen, krijg je vijf parkeerontheffingen, kan er muziek gespeeld worden en is de ruimte aangepast voor doven en slechthorenden.
Op de Leyweg is plek voor 65 personen (40 kunnen er op een zitplek rekenen), je krijgt drie parkeerontheffingen en je kunt muziek laten horen. In beide gevallen mag een ceremonie er drie kwartier duren.
De trouwzaal op de Leyweg
De trouwzaal op de Leyweg © Gemeente Den Haag

Gratis of eenvoudig trouwen

Het kan natuurlijk ook (veel) goedkoper. Zo is het in Den Haag op maandagochtend mogelijk om gratis te trouwen. Er kunnen dan wel maar tien personen, inclusief trouwambtenaar aanwezig zijn. Muziek is dan geen optie en de trouwambtenaar zal in de tien minuten durende ceremonie geen toespraak houden. Maar je bent wel in tien minuten tijd getrouwd!
Houd er wel rekening mee dat dit maar op twee momenten (maandag 9.00 en 9.15 uur) in de week kan. Op moment van schrijven is eind januari 2023 de eerste mogelijkheid dat je dit zou kunnen doen.
Wil je eerder kunnen trouwen? Dan kun je kiezen voor om eenvoudig te trouwen. Dat gaat met dezelfde voorwaarden, maar er zijn meer momenten voor: maandag om 9.30 en 10.00 uur en op dinsdag om 9.00, 9.30, 10.00, 10.30, 11.00 en 11.30 uur. Let er wel op dat het dan geld gaat kosten: 153,90 euro. De eerste mogelijkheid daartoe is in oktober van dit jaar.

Geen ballonnen, huisdieren of vuurwerk

In alle gevallen moet je er bij het trouwen op een gemeentelijke locatie rekening mee houden dat er niet gegeten of gedronken mag worden, huisdieren zijn niet welkom en het is niet toegestaan om ballonnen op te laten, confetti of rijst te strooien, bellen te blazen of vuurwerk af te steken. Het loslaten van (sier)duiven wordt afgeraden.
Kurhaus en zee
Kurhaus en zee © Beeldbank The Hague

Trouwen op een andere plek

Het trouwen hoeft natuurlijk niet plaats te vinden op een van de locaties van de gemeente, je kunt ook kiezen voor een 'aangewezen locatie'. Denk bijvoorbeeld aan het Grand Hotel Amrâth Kurhaus, Hotel Des Indes of het Zuiderparktheater. Op de website van de gemeente is een lijst te vinden met plekken die daarvoor goedgekeurd zijn. Vergeet niet dat daar weer extra kosten aan vast (kunnen) zitten.
Al kan het trouwen ook plaatsvinden op een voor jullie bijzondere plek die nog niet op de lijst staat, maar die moet dan wel door de gemeente goedgekeurd worden en aan een aantal voorwaarden voldoen: het moet goed bereikbaar zijn, een openbare locatie, niet in strijd met de openbare orde, er moeten toiletten zijn en het mag geen woonhuis, privétuin, kerk, moskee of ander geloofsgebouw zijn. Ook moet de trouwambtenaar zich ergens kunnen omkleden.
Doordeweeks overdag kost het trouwen of aangaan van een geregistreerd partnerschap dan 622,05 euro, op zondagavond (het duurste moment) kost het 913,60. Daar komt nog 190.30 euro bij als de trouwlocatie aangewezen moet worden. En vergeet de kosten voor de locatie zelf niet.

Annuleren of verzetten

Zorg er trouwens voor dat je zeker weet dat je wilt gaan trouwen op de datum die je zelf kiest, ook aan het verplaatsen van een ceremonie zitten kosten vast: 153,95. Hetzelfde bedrag ben je kwijt als het huwelijk, onverhoopt, toch niet doorgaat.
Een volledig overzicht met de kosten voor een trouwceremonie in het gemeentehuis vind je op de website van de gemeente Den Haag.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!