5 mei in Den Haag: blokkenschema Bevrijdingsfestival, Nacht van de Bevrijding en Vrijheidsmaaltijden

Blasterjaxx | Foto via Bevrijdingsfestival Den Haag
Blasterjaxx | Foto via Bevrijdingsfestival Den Haag
DEN HAAG - De kermis is weg en het Malieveld is omgebouwd voor het Bevrijdingsfestival. Blaudzun, Blasterjaxx, Fresku en Gruppo Sportivo treden 5 mei op. Maar er is meer te doen die dag.

Bevrijdingsfestival Den Haag

Het Bevrijdingsfestival op het Malieveld begint donderdag om 13.00 uur. Het festival wordt afgetrapt met Benito (Sena Performers Stage) en Stage Your Voice (ASN Bank Stage). Het Haagse duo Blasterjaxx en Blaudzun sluiten het Bevrijdingsfestival af.
Nieuw dit jaar is een speciale spot voor studenten, de HI The Hague. Alle onderwijsinstellingen van Den Haag presenteren zich en Haagse dj's draaien platen. 'Deze nieuwe plek op het festivalterrein moet de komende jaren uitgroeien tot dé ontmoetingsplek voor (toekomstige) Haagse studenten.'

Nacht van de Bevrijding

In de Nieuwe Badkapel op Scheveningen begint donderdagochtend vroeg de Nacht van de Bevrijding. Er is muziek en worden verhalen verteld over de oorlog. Zo vertelt Hanneke Gelderblom hoe zij als joods meisje de oorlog overleefde en de Oekraïense celliste Katja Dirven vertelt over de situatie in haar land en speelt Oekraïense muziek.
Vanaf 4.45 uur zijn mensen welkom in de kerk aan de Nieuwe Parklaan, het programma begint om 5.00 uur. Na afloop is er koffie, thee en een croissant. Het evenement is gratis, maar mensen kunnen een donatie doen aan GIRO 555 voor de situatie in Oekraïne.

Bevrijdingssoep

De Indische gemeenschap en de Liberaal-Joodse gemeente ontmoeten elkaar donderdagmiddag in Museum Sophiahof. 'Twee gemeenschappen met een band: de Tweede Wereldoorlog in het westen en in de oost.'
Aan de hand van familieverhalen van rabbijn Marianne van Praag en schrijfster Marit Buur wordt er gepraat over vrijheid. Marianne is sinds 2012 rabbijn in de Liberaal-Joodse Gemeente Beth Jehoeda. Ze is een van de zes vrouwelijke rabbijnen van Nederland. Marit groeide op met een Indische vader en een Nederlandse moeder. Haar vader kwam als 12-jarige jongen in een Jappenkamp terecht. Marit vond de memoires van haar vader en schreef er een boek over.
Vanaf 17.30 uur worden bezoekers verwelkomd met soep en brood. Het programma duurt van 18.00 uur tot en met 20.30 uur. Meer informatie vind je op de site van Eventbrite.

Vrijheidsmaaltijden

De jonge stadsdichters Insaf el Assouad, Nart Alghabbach, Khadija Ibourk El Idrissi en Nachoua Douayry dragen tijdens de Vrijheidsmaaltijd op het Lange Voorhout hun gedichten voor over vrijheid en verzet.
De Vrijheidsmaaltijd is een grote maaltijd voor 500 Hagenaars. Zij mogen aanschuiven aan een 120 meter lange tafel voor een lunch met de speciale Vrijheidssoep. De mensen uit de stad gaan met elkaar in gesprek over vrijheid.
vlnr: Nachoua Douayry, Khadija Ibourk El Idrissi, Insaf el Assouad, Nart Alghabbach
vlnr: Nachoua Douayry, Khadija Ibourk El Idrissi, Insaf el Assouad, Nart Alghabbach © Martijn Beekman

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!