Dit zijn de belangrijke Haagse herdenkingen na 4 mei

Herdenking in Ypenburg
Herdenking in Ypenburg © Omroep West
DEN HAAG - Natuurlijk staan we in Den Haag op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en (sinds 1961) de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was na de Tweede Wereldoorlog. Ook na deze vierde van mei zijn er in onze stad nog een aantal belangrijke herdenkingsmomenten.

Herdenking Prinses Irene Koninklijke Nederlandse Brigade

Op zondag 8 mei om 11.00 uur is er een herdenking voor de oud-militairen van de Prinses Irene Koninklijke Nederlandse Brigade. Die werd in 1941 opgericht door koningin Wilhelmina in Congleton (Engeland) om als Nederlandse eenheid met de geallieerden deel te nemen aan de bevrijding van Nederland. Het was de eerste geallieerde eenheid die op 8 mei 1945 Den Haag binnentrok. Eerder vocht de brigade in Frankrijk en België.

Grenadiers en Jagers

Twee dagen later, op dinsdag 10 mei, worden er in de ochtend (10.30 uur) bij het monument 'Grenadiers en Jagers' aan het Böttgerwater in Ypenburg alle leden van dit Nederlandse Garderegiment herdacht die sinds de mei-dagen van 1940 om het leven kwamen.
Dat gebeurde bij de slag om Den Haag, met als inzet de vliegvelden Ypenburg en Ockenburg. Het lukte om de vliegvelden te heroveren op de Duitse parachutisten en luchtlandingstroepen. Daardoor kon het plan om Wilhelmina en de Nederlandse regering gevangen verijdeld worden en kon zij naar Engeland. Het vliegveld lag in die tijd in de gemeente Rijswijk.
Na de Nederlandse capitulatie in 1940 sloten velen zich aan bij het verzet. Na de Tweede Wereldoorlog werden de troepen ingezet in het voormalige Nederlands-Indië, ook vertrok een deel naar Korea.
De herdenking is ook met een livestream te volgen op de facebookpagina van het Garderegiment Grenadiers en Jagers.
Dezelfde dag is er in de middag (13.45 tot 15.00 uur) ook een herdenking bij het Monument van de Slag om Ypenburg op het ILSY-plantsoen waar een plechtigheid is.

Slag om de Residentie

Op het militair erehof op de Algemene Begraafplaats Kerkhoflaan in de Archipelbuurt wordt op 10 mei de Slag om de Residentie herdacht. Dat was de eerste grote, maar mislukte, luchtlandingsaanval van Duitsland op Nederland.
De stream is ook online te volgen via streamingweb.nl (code: 10052022).
In de avond is er op 10 mei ook een Slag om de Residentie Concert van de Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso' in Amare.

Nationale Herdenking 15 augustus 1945

Naast de herdenkingen in mei zijn er later in het jaar ook nog een aantal herdenkingen, waaronder de Nationale Herdenking 15 augustus 1945. Op die dag wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers van de oorlog met Japan herdacht.

Nationaal monument Oranjehotel

In september is er de herdenking bij het nationaal monument Oranjehotel. Sinds 1946 wordt daar jaarlijks een herdenking georganiseerd. Het 'Oranjehotel' was tussen 1940 en 1945 de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis. Ruim 25.000 mensen zaten daar opgesloten voor verhoor en berechting.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!