Verhalen uit en over de oorlog en haar slachtoffers worden verteld bij Open Joodse Huizen

DEN HAAG - Verschillende plekken in Den Haag zijn op 3 en 4 mei onderdeel van het jaarlijks terugkerend programma Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet. Op die dagen worden op diverse plekken verhalen gedeeld in huizen waar mensen woonden en werkten tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Directe getuigen, nazaten en kenners vertellen verhalen over vervolging, verzet en bevrijding.
Bij elke bijeenkomst worden eerst de namen genoemd van de mensen die daar worden herdacht. Daarna volgt een verhaal van 15 tot 20 minuten waarna de mogelijkheid bestaat om vragen te stellen of een andere bijdrage te leveren.
Op 3 mei is het nog mogelijk om langs te gaan op het Spui 40. Om 19.00 uur is daar de boekpresentatie Joodse Huizen. Eerder op de dag werden er verhalen gedeeld in het stadhuis, aan de Van Alkemadelaan en in de Synagoge Liberaal Joodse Gemeente aan de Prinsessegracht.
Op woensdag 4 mei zijn er onder meer in de Centrale Bibliotheek aan het Spui, bij de Haagse Kunstkring aan de Denneweg en bij Buurthuis van de Toekomst de Sprong aan de Paviljoensgracht momenten om bij een kleinschalige herdenking te zijn.
In de Centrale Bibliotheek geeft rechtshistoricus Raymund Schütz woensdag om 13.30 uur aan de hand van voorbeelden een uitleg over het gebruik van oorlogsarchieven voor onderzoekers. Hij gaat daarbij in op wat er in de archieven te vinden is en welke context daarbij hoort. Later op de dag, om 15.00 uur, vertelt Christiaan Ruppert over de geschiedenis van de roof van Joodse bezittingen tijdens de Tweede Wereldoorlog en over de lange strijd om rechtsherstel.
In Buurthuis van de Toekomst de Sprong vertelt Ankie Meijer over de bevindingen over de voormalige bewoners van haar woning waar twee Joodse vrouwen woonden. In De Maliestraat vertelt tijdgetuige Ellen Stoppelman - Frankenhuis (1927) over de oorlog. Zij overleefde die door onder te duiken. Verzetsstrijder Ru Paré hielp haar aan een onderduikadres.
Hoogleraar en schrijver Wim Willems maakte een boek over de Haagse verzetsvrouw Ru Paré die voor 52 Joodse kinderen een onderduikplek regelde. Niek Leefsma was een van de kinderen en kwam terecht in een woning aan de Kerkhoflaan waar hij de oorlog kon overleven. De schrijver vond Niek later terug in Israël. In het huis aan de Kerkhoflaan 11b worden om 11.00 en 13.00 uur de ervaringen van de onderduiker gedeeld door de schrijver.
Op de Weteringkade woont schrijfster Kim Heijdenrijk en zij kan goed zien hoe haar verdieping er vroeger uit heeft gezien. Heijdenrijk onderzocht het lot van Joodse bewoners in de straat en vertelt daar om 15.00 en 16.00 uur over. Geen van de bewoners van haar adres mocht de oorlog overleven.
Programma 4 mei
- Adelheidstraat 5 (11:00 en 13:00 uur) - Elsbeth Doorenbos
- Kerkhoflaan 11B (11:00 en 13:00 uur( - Wim Willems
- Maliestraat 12 (13:00 uur) - Ellen Stoppelman-Frankenhuis
- Centrale Bibliotheek aan het Spui 68 (13:30 uur) - Raymund Schütz
- Joodse Begraafplaats (13:30 en 15:00 uur) - Gidsen van Het Haagse Gilde
- Centrale Bibliotheek aan het Spui 68 (15:00 uur) - Christiaan Ruppert
- Buurthuis van de Toekomst de Sprong aan de Paviljoensgracht 33 (15:00 uur) - Ankie Meijer
- Weteringkade 79 (15:00 en 16:00 uur) - Kim Heijdenrijk
- Archimedesstraat 1 (17:30 en 18:30 uur) - Jos Teunissen
- Haagse Kunstkring aan de Denneweg 64 (19:50 uur) - Mieke Tillema
Het hele programma vindt je op de website van het Joods Cultureel Kwartier.