Lees terug: na twee jaar weer Bevrijdingsfestival op Malieveld

Bevrijdingsfestival op Malieveld
Bevrijdingsfestival op Malieveld © Den Haag FM
DEN HAAG - Het Malieveld is omgebouwd voor het Bevrijdingsfestival. Blaudzun, Blasterjaxx, Fresku en Gruppo Sportivo treden vandaag op. Maar er is meer te doen op deze Bevrijdingsdag. Lees alles over Bevrijdingsdag in Den Haag terug in dit liveblog.

Bevrijdingsfestival afgelopen

Festival loopt op z’n eind

De slotacts staan op de rol: Blasterjaxx en Blaudzun! Nog een uur genieten van het Bevrijdingsfestival op het Malieveld.

Nordin bouwt een feestje

Volle bak bij Sven Hammond

Prachtig uitzicht over het Malieveld

Luister mee via Den Haag FM

Op de radio houden onze presentatoren en verslaggevers je op de hoogte van de optredens van de artiesten en de sfeer van het festival. Luister mee via 92.0 FM of via de stream op onze site en app.

Drukte bij ingang

Er staan lange rijen bij de ingang van het festivalterrein om het Bevrijdingsfestival te kunnen bezoeken. Als je nog naar het Bevrijdingsfestival toe wil gaan; houd dan rekening met de wachttijd. Volgens enkele bezoekers bedraagt de wachttijd ongeveer een kwartier.
Het festival is gratis voor bezoekers, maar er staat wel beveiliging bij de ingang. Zo worden tassen bij de ingang gecontroleerd op verboden voorwerpen.

Bevrijdingsvuur aangekomen op Malieveld

Helikopter arriveert met Fresku

De Ambassadeurs van de Vrijheid zijn vanochtend vertrokken voor hun tournees langs de verschillende Bevrijdingsfestivals in het land. Artiesten Suzan & Freek, Fresku, Donnie en Duncan Laurence vertrokken allemaal vanaf vliegbasis Gilze-Rijen.
Drie helikopters van Defensie vliegen met de ambassadeurs naar in totaal veertien festivals in alle twaalf provincies. Rapper Fresku reist per helikopter en ook stukjes met de bus. Om 14.00 uur landde de helikopter op het Malieveld.
Fresku is blij dat hij weer op de grond staat. 'Ik houd van de grond, ik houd van de grond', zegt hij tegen Den Haag FM net nadat hij is geland. 'Maar mijn hoofd moet nog een beetje landen.'
De rapper vindt Bevrijdingsdag belangrijk: 'Mijn woord is mijn vrijheid. Vrijheid is één van de grootste dingen die we hebben. Op iedere manier dat ik mij daarvoor kan inzetten, zal ik dat doen.'
Fresku in gesprek met verslaggever Jeanneau van Beurden
Fresku in gesprek met verslaggever Jeanneau van Beurden © Den Haag FM

Het is nog niet druk

Honderden mensen lunchen op Lange Voorhout

Bij de Bevrijdingslunch aan het Lange Voorhout schuiven zo'n 500 mensen aan om samen met elkaar te eten. Ook burgemeester Jan van Zanen zit aan de lange tafel.
Burgemeester Jan van Zanen schuift aan bij de Bevrijdingslunch
Burgemeester Jan van Zanen schuift aan bij de Bevrijdingslunch © Richard Mulder

Bevrijdingsfestival van start

Om 12.00 uur is het Bevrijdingsfestival geopend, om 13.00 uur spelen de eerste artiesten. Het festival wordt afgetrapt met Benito (Sena Performers Stage) en Stage Your Voice (ASN Bank Stage). Het Haagse duo Blasterjaxx en Blaudzun sluiten het Bevrijdingsfestival af.

Eerste bezoekers wachten bij Malieveld

De eerste bezoekers wachten al geduldig tot het moment dat het Malieveld open gaat voor publiek.

130 kilometer rennen met Bevrijdingsvuur

Ron van Ark en zijn team brengen het Bevrijdingsvuur van Wageningen naar het Malieveld. In totaal leggen ze 130 kilometer af!

De langste aanschuiftafel van Nederland

Eet smakelijk allemaal!

Bevrijdingsvuur onderweg naar Den Haag

Traditiegetrouw wordt in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur ontstoken op het 5 Mei plein in Wageningen. Het Bevrijdingsvuur is hét symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid.
In de nacht van 4 op 5 mei ontsteekt de burgemeester van Wageningen tijdens de ceremonie het vuur voor het historische Hotel de Wereld. Op 5 mei 1945 zijn daar de bevelen ter uitvoer van het document ter overgave getekend.
Vanaf deze historische locatie vertrekken loopgroepen het land in om het vuur te verspreiden. Onder andere op de 14 Bevrijdingsfestivals wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken, zoals ook in Den Haag. Het is een belangrijk moment voor Nederland in de overgang van het herdenken op 4 mei en de viering van de verkregen vrijheid op 5 mei. De aankomst van het Bevrijdingsvuur in Den Haag luidt de lokale 5 mei-activiteiten in.

Speciale radio-uitzending Den Haag FM

Op de radio is er bij Bob Staat Op en Haags Bakkie uitgebreid aandacht voor de viering van bevrijdingsdag en om 12 uur is er extra aandacht voor het Bevrijdingsfestival op het Malieveld.
Den Haag FM-presenatoren Kees Rooke, Barry van de Laar en Ruben van Twillert houden je samen met verslaggevers Femke Boonstra, Lies Lambinet en Jeanneau van Beurden op de hoogte van alles op en rond het festival.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!