Spuigasten: Tom de Bruijn (D66) over Dag van Europa en formatie

Tom de Bruijn
Tom de Bruijn © Den Haag FM
DEN HAAG - In het politieke radioprogramma Spuigasten op Den Haag FM is zaterdag te gast: oud-formateur Tom de Bruijn (D66).
Op 9 mei, de Dag van Europa, zal de Europese vlag in Den Haag gehesen worden. Dat gebeurt onder meer bij de Hofvijver en het stadhuis. Op de Dag van Europa staan we stil bij de Schumanverklaring uit 1950. Het Schumanplan, vervat in de Schumanverklaring van 9 mei 1950 en genoemd naar haar geestelijk vader, de toenmalige minister van buitenlandse zaken en voormalig premier van Frankrijk, Robert Schuman, was de eerste aanzet tot de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS), die op 25 juli 1952 met zes landen van start ging (Nederland, België, Luxemburg, de Bondsrepubliek Duitsland, Frankrijk en Italië). Het Schumanplan betekende het begin van de revolutie in de Europese betrekkingen en zou later groeien tot de Europese Unie. Wat betekent de Dag van Europa voor de stad Den Haag? Tom de Bruijn geeft hierop zijn visie als oud-permanent vertegenwoordiger bij de EU.
Anderhalve maand na de gemeenteraadsverkiezingen is er nog geen zicht op een nieuwe coalitie in Den Haag. Hart voor Den Haag vindt het formatieproces 'weinig transparant' en wil een debat nu er door verschillende clusters van partijen wordt gesproken en er partijen niet mogen deelnemen aan die clustergesprekken. Ook DENK Den Haag gaf aan teleurgesteld te zijn over het formatieproces waarbij eerst met alle partijen werd gesproken en later bleek dat een aantal partijen nogmaals op gesprek werd gevraagd. Hoe kijkt De Bruijn als oud-formateur naar het formatiespel?
Spuigasten is een wekelijks actueel politiek radioprogramma van Den Haag FM. Elke zaterdag van 11.00 tot 12.00 uur ontvangt Ivar Lingen zijn gasten in de centrale bibliotheek aan het Spui. Volg het live op de radio via Den Haag FM, via het tv-kanaal, de stream op denhaagfm.nl of kom langs in de centrale bieb.
Luister via Spotify de laatste uitzendingen van Spuigasten terug.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!