Diny (98) openhartig over oorlogstijd in Bezuidenhout

Diny (98) openhartig over oorlogstijd in Bezuidenhout
Diny (98) openhartig over oorlogstijd in Bezuidenhout
DEN HAAG - Diny Landman (98) overleefde samen met haar verloofde Jan van den Hoek de Tweede Wereldoorlog. Tijdens het vergisbombardement op de Haagse woonwijk Bezuidenhout verloor ze twee vriendinnen. In een openhartig gesprek met Martijn Mastenbroek vertelde ze woensdagavond op Den Haag FM eenmalig haar verhaal.
Het geheugen van Diny is nog messcherp. 'Mijn verloofde was werkzaam bij de brandweer in Den Haag. Op een dag moest hij zich melden voor een avondklokbewijs. Het bleek een leugen van de Duitse bezetter. Hij werd gevangen en afgevoerd naar een werkkamp.' Door een slimme list wist hij te ontsnappen en weer terug te keren naar Den Haag.
© C.P.A. Kanters, collectie Haags Gemeentearchief
Ook het vergisbombardement weet ze zich nog goed te herinneren. 'In de puinhopen vond ik de japon van mijn overleden vriendin terug. Alles was kapot.'
'Het kan zo weer gebeuren'
Met grote zorgen volgt ze de huidige ontwikkelingen in Oekraïne. 'Wees daarom verdraagzaam voor elkaar, maar ook alert, want het kan zo weer gebeuren', waarschuwt Diny.
Luister hier het interview met Diny Landman terug.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!