Haagse Invloeden over de anti-abortuslobby

Sophie in 't Veld, Caroline Verduin en Marieke Rotman
Sophie in 't Veld, Caroline Verduin en Marieke Rotman
DEN HAAG - Zaterdag te gast in Haagse Invloeden: Europarlementariër Sophie in 't Veld (D66), onderzoeksjournalist Marieke Rotman en D66-raadslid Caroline Verduin over de anti-abortuslobby in Nederland.
Nu het ernaar uitziet dat het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten het recht op abortus wil afschaffen en de verantwoordelijkheid terug wil leggen bij de Staten, rijst de vraag hoe de anti-abortus beweging zich afspeelt in Nederland en Europa. Want hoewel Amerika ver weg lijkt, blijkt uit onderzoek dat er vanuit Amerika een actieve strategie gevoerd wordt die de zogenoemde Pro-Life-beweging in o.a. Nederland ondersteunt.
Onderzoeksjournalist Marieke Rotman publiceerde samen met collega's vorig jaar in De Groene Amsterdammer een groot artikel na onderzoek over de anti-abortus beweging in Nederland. Het leverde hen een nominatie op voor de Tegel 2021 in de categorie Pioniers. Morgen vertelt ze hoe de anti-abortus beweging eruitziet.
Europa en Den Haag
Met Europarlementariër Sophie in 't Veld (D66) bespreken we de lobby van de Pro-Life-beweging in Europa, de internationale lobby ervan en of (zo ja, hoe) Europa internationaal iets kan doen tegen de mogelijke afschaffing van het recht op abortus in Amerika.
Caroline Verduin, D66-raadslid in Den Haag schuift ook aan. Haar moeder komt uit Polen en wie haar volgt weet dat Verduin zich al langer verzet tegen de strenge abortuswet in Polen die vorig jaar is ingegaan. Hoe werkt de abortuswet in Polen en wat betekent het voor vrouwen?
In Haagse Invloeden met Ruben van Twillert duiden we de landelijke en lokale Haagse actualiteit met een andere bril. Wat niet zichtbaar is, proberen we zichtbaar te maken. Want hoe lopen de communicatielijntjes in onze politieke hoofdstad, hoe wordt er invloed uitgeoefend, wie bepaalt nou echt de agenda en welke wereld gaat er verder schuil achter de Haagse schermen? Haagse Invloeden: elke zaterdag van 10.00 tot 11.00 uur op Den Haag FM, live vanuit de Centrale Bibliotheek aan het Spui.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!