Oud-formateur hekelt trage formatie: 'Deze fase duurt wel erg lang'

Tom de Bruijn (D66)
Tom de Bruijn (D66) © Den Haag FM
DEN HAAG - Oud-formateur Tom de Bruijn hekelt de trage formatie in zijn stad. De formatie is een kleine twee maanden na de verkiezingen nog niet verder gekomen dan de verkenningsfase. 'Ik vind deze fase, zonder dat er nog concreet uitzicht is op welke meerderheid er nu in de raad zal ontstaan om een college te vormen, wel erg lang duren', zegt hij.
'Mijn indruk is dat dat komt doordat partijen elkaar uitsluiten en dermate hoge eisen stellen dat dat een blokkade vormt', vertelt hij zaterdag in het politieke programma Spuigasten op Den Haag FM. 'Dat vind ik onverstandig', oordeelt hij.
Tom de Bruijn (1948) van D66 was onder andere minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en tijdelijk minister van Buitenlandse Zaken in het demissionaire kabinet-Rutte III (2021-2022). Van 2014 tot 2018 was hij wethouder van Den Haag met financiën, verkeer, vervoer en milieu in zijn portefeuille. De Bruijn bouwde als formateur de coalitie van D66, PvdA, VVD, Haagse Stadspartij en CDA.
'Het is echt nu van belang dat de partijen niet alleen in hun eigenbelang handelen, maar ook in het belang van de stad en de inwoners daarvan.' De partijen die met elkaar de coalitie-opties verkennen, zouden 'over hun schaduw heen moeten springen', vindt de oud-formateur. 'En zo snel mogelijk de verschillende opties bespreken voor de formatie van een meerderheidscollege.'

'Ik wil wel met Pietje, maar niet met Klaasje'

De Bruijn zou willen dat Haagse partijen in formatie elkaar op inhoud beoordelen. 'Ik ben bang dat men daar op dit moment nog totaal niet aan toe is gekomen en dat het meer gaat over: 'Ik wil wel met Pietje, maar niet met Klaasje'. Dan kom je geen stap verder.'
Volgens de oud-formateur is het 'ongelofelijk belangrijk' dat het college de verbinding legt met álle politieke partijen. De Bruijn: 'Een stad besturen doe je voor álle bewoners van die stad, niet alleen maar voor degenen die gestemd hebben op de partij die toevallig in het college zit.'
Blijf op de hoogte de formatie van een nieuw stadsbestuur in Den Haag via deze pagina. Luister hier het interview met Tom de Bruijn in Spuigasten terug.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!