Energietoeslag aanvragen niet altijd mogelijk door problemen met aanvraagformulier

© Pixabay
DEN HAAG - Het is momenteel niet mogelijk om een aanvraag te doen voor energietoeslag. Er zijn problemen met het aanvraagformulier, zo schrijft de gemeente op haar website. Men zegt te werken aan een oplossing. Volgens een woordvoerder van de gemeente zou het nog wel mogelijk zijn om een aanvraag te doen.
Het is maandag ook niet de bedoeling om de klantenservice SZW te bellen met vragen. 'Door de vele vragen zijn de lijnen overbezet. De gemeente vraagt u op dit moment niet te bellen', zo meldt men.
Sinds dinsdag was het voor een deel van de doelgroep mogelijk om online een aanvraag te doen voor de tegemoetkoming. Al bleken daar de afgelopen dagen flink wat problemen te zijn, zo konden mensen bijvoorbeeld (meermaals) niet al hun bijlages uploaden of het formulier versturen. Daardoor kon niet iedereen een volledige aanvraag doen.

'Netwerk overbelast door drukte'

Dat dat niet altijd even makkelijk ging komt volgens de gemeente door 'de grote hoeveelheid mensen die een aanvraag doet', zo zegt een woordvoerder. Door de vele mensen die een aanvraag willen doen zou het netwerk overbelast zijn geraakt. 'Onderzocht wordt of dit een specifiek netwerkprobleem is of dat het formulier zelf voor verstoringen zorgt.'
Het zou nog wel mogelijk zijn om een aanvraag te doen, al adviseert men dat buiten de online piekuren te doen, bijvoorbeeld in de vroege ochtend of de avond. 'Uiteraard wordt er volop aan gewerkt om dit probleem te verhelpen en meer mensen in staat te stellen een aanvraag te doen. Hierbij kan het voorkomen dat het formulier tijdelijk offline gaat.'

Frustrerend

SP-fractievoorzitter Lesley Arp vindt het 'frustrerend' dat de problemen blijven voortduren. 'De gemeente maakt ook een weinig dienstbare indruk met dit verzoek om vooral niet te bellen', schrijft ze.

Erg moeilijk

'Ik heb geprobeerd het proces door te lopen, om te kijken hoe mensen het ervaren. En het bleek ook voor mij erg moeilijk te zijn', zegt D66-raadslid Yousef Assad in Bob Staat Op.
Hij vreest dat het invullen van het formulier niet voor iedereen even makkelijk is. 'Ook voor een groep die laaggeletterd is, of niet over digitale vaardigheden beschikken, of de Nederlandse taal niet machtig is. Daarvoor is het heel moeilijk', vindt Assad. 'De gemeente geeft wel aan dat mensen terecht kunnen voor hulp. Maar dat staat niet in de brief vermeldt die mensen krijgen. Ik krijg signalen dat mensen daardoor afhaken.'
D66 wil dat Den Haag de deadline voor een aanvraag gaat verlengen van eind juni naar eind december. Ook zou er een nieuwe brief moeten komen waarbij het telefonisch mogelijk moet zijn voor mensen om hulp te krijgen bij het doen van de aanvraag van de energietoeslag.
In Den Haag kunnen huishoudens met een inkomen tot 130 procent van de bijstandsnorm rekenen op een tegemoetkoming van 900 euro omdat de energielasten zijn gestegen.
Ruim 20.000 huishoudens hebben de energietoeslag automatisch kunnen ontvangen. De anderen zullen deels informatie moeten aanvullen om de 900 euro te kunnen krijgen. 'Zij zijn als minima bekend bij de gemeente, maar hiervan is niet alle informatie bekend is, bijvoorbeeld omdat een bankrekeningnummer ontbreekt om de toeslag over te maken, of de gegevens niet actueel genoeg zijn', laat de gemeente weten.
Huishoudens die een minimavoorzieing hebben aangevraagd moeten een uitgebreidere aanvraag indienen voor ze energietoeslag kunnen ontvangen. In totaal zijn er tussen 3 en 8 mei 2.965 volledige aanvragen binnengekomen bij de gemeente.
LEES OOK:

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!