Nieuw gemeentekantoor Fruitweg helpt bij vinden van werk, aanvragen van uitkeringen en opleidingen

DEN HAAG - Aan de Fruitweg in stadsdeel Centrum is maandag een nieuw gemeentepand geopend. Burgers kunnen er terecht voor het vinden van werk of een andere manier om mee te kunnen doen in de samenleving, het volgen van trainingen en opleidingen en voor het aanvragen van inkomen of voorzieningen. Ook is er informatie beschikbaar voor inwoners zonder vaste woon- of verblijfplaats.
Op de locatie werkt men met het hospitalityconcept, er is een ingang voor alle bezoekers, een huiskamer en men wordt ontvangen door een gastvrouw. 'Dit nieuwe concept is gebaseerd op het creëren van een open en gastvrije ervaring, zodat we inwoners nog beter van dienst kunnen zijn. Het pand en de dienstverlening op deze locatie is zo ingericht dat alle gebruikers, zowel inwoners als medewerkers en werkgevers, zich thuis voelen. Of je nu komt voor een afspraak bij het daklozenloket of voor een sollicitatietraining', legt wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks) uit.
Op de nieuwe locatie komen 600 ambtenaren van de afdelingen sociale zaken en werk én onderwijs, cultuur en welzijn te werken. Voorheen waren zij te vinden in een pand op de Binckhorst. 'Mooi om te zien dat hier verschillende onderdelen van dienstverlening bij elkaar komen. Het pand is volgens de nieuwe manier van werken ingericht, met voldoende flexibele werkplekken en ruimte om elkaar te ontmoeten', stelt wethouder Saskia Bruines (D66).

Energieneutraal overheidsgebouw

Voor de ambtenaren intrek in het pand namen is het gebouw uit de jaren vijftig in de afgelopen jaren vernieuwd waardoor het nu een van de meest duurzame kantoorgebouwen van de stad is. Het pand is geïsoleerd, kozijnen zijn vervangen, het binnenwerk is vernieuwd en het gebouw heeft een warmte- koude opslagsysteem en zonnepanelen.
Komende zomer zal er ook nog een PowerNest op het dak komen, dat is een installatie voor zon- en windenergie. 'Het pand aan de Fruitweg wordt hiermee het eerste gerenoveerde energieneutrale overheidsgebouw in Nederland en het eerste gebouw in Den Haag met een PowerNest. Daar ben ik ontzettend trots op', aldus Kapteijns.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!