Bibliotheek Moerwijk gaat eindelijk weer open: 'We gaan niet meer weg'

Robert van Asten in bibliotheek Moerwijk
Robert van Asten in bibliotheek Moerwijk © gemeente Den Haag
DEN HAAG - Lange tijd was de bibliotheek in Moerwijk gesloten vanwege bezuinigingen. Maar dinsdag gaat de nieuwe bieb aan de Twickelstraat weer open. 'We gaan niet meer weg uit Moerwijk', zegt Ellen van Beek, stadsdeelhoofd van bibliotheek Bouwlust en Moerwijk.
Volgens Van Beek is het belangrijk dat alle wijken een bibliotheek hebben. 'Waar je boeken kan lenen die je wereld vergroten, waar je mensen kan ontmoeten en kan werken aan je persoonlijke ontwikkeling', zegt zet in Haags Bakkie.
De bibliotheek in Moerwijk ging dicht toen de gemeente twee miljoen moest bezuinigen. Er werd besloten kleinere vestigingen te sluiten, omdat daar minder boeken werden geleend. Maar dat was achteraf een slechte beslissing, legt Van Beek uit. 'We hebben gemerkt dat er bibliotheken gesloten zijn in wijken waar het ontzettend belangrijk is. In Bouwlust en de Schilderswijk zijn ze weer open. Het zijn bibliotheken op plekken waar de laaggeletterdheid hoog is en mensen niet zonder kunnen.'
Nubia Muller en Ellen van Beek
Nubia Muller en Ellen van Beek © Den Haag FM

Hart van Moerwijk

Ook Nubia Muller weet hoe belangrijk de bieb is. Ze groeide op in Moerwijk, kwam vaak in de bieb en liep er stage toen ze 17 jaar was. Nu werkt ze bij de bibliotheek. 'De bieb heeft een groot aandeel gehad in wie ik ben geworden als persoon. Mijn persoonlijke ontwikkeling is zo groot geworden door de bieb.'
Daarom vindt ze het ook extra belangrijk om te luisteren naar wat buurtbewoners willen van de bibliotheek in de Twickelstraat. 'Het was op basis van wensen van de buurtbewoners, welke activiteiten ze willen en wat voor ontmoetingsplek het moet zijn. Dat is het nieuwe hart van Moerwijk.'

Activiteiten

Van Beek beaamt die functie van de bieb. 'De bibliotheek ontwikkelt zich steeds vaker als huiskamer van de stad. Het is een belangrijke ontmoetingsplek. Er zijn weinig plekken waar het zo laagdrempelig kan.' Buurtbewoners krijgen een maand lang een gratis abonnement.
Naast dat je in de bieb gewoon boeken kan lenen worden er ook allerlei activiteiten georganiseerd. Met 'Taal in de Bibliotheek' kan je Nederlands oefenen door met elkaar te praten. Ook kunnen mensen er tijdens het digitale spreekuur terecht voor hulp bij bepaalde brieven of dingen die online geregeld moeten worden. En op woensdag zijn er kinderactiviteiten in samenwerking met Art-S-Cool, de kunstschool uit de Schilderswijk.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!