Den Haag geeft voorrangspositie bij bijstandsschulden op

Geld
Geld
DEN HAAG - De gemeente Den Haag staat in de toekomst niet meer vooraan als schuldeiser wanneer inwoners een bijstandsschuld hebben. Er wordt aan gewerkt om in het derde kwartaal van dit jaar de zogenoemde 'preferente positie' bij bijstandsschulden op te geven.
Als dat is geregeld kan de gemeente geen aanspraak meer maken op een hoger bedrag dan andere schuldeisers. Op die manier hoopt de gemeente dat het makkelijker wordt om afspraken te maken met andere schuldeisers waardoor ze zonder tussenkomst van een rechter kunnen worden geholpen. De gemeenteraad had het stadsbestuur opgeroepen om afstand te doen van de voorrangspositie.
'De nieuwe beleidsregel past in de ambitie van het college om de bestaanszekerheid van kwetsbare Hagenaars te vergroten. Vorderingen van de gemeentebelasting hadden al geen preferentie', zegt wethouder Arjen Kapteijns (Sociale Zaken en Werk, GroenLinks).

Loslaten voorrangspositie

Het afgelopen jaar (2021) is onderzocht hoe vaak er een een geslaagde schuldregeling door een saneringskrediet tot stand is gekomen waarbij een preferente bijstandsschuld deel uitmaakt van de regeling. Dat was in 198 dossiers het geval. Wanneer dat zou zijn losgelaten had dat 41.942 euro aan inkomsten gescheeld. De verwachting is dat de nieuwe beleidsregel jaarlijks 50.000 euro aan inkomsten zal schelen.
De gemeente Amsterdam besloot eerder al om de preferente positie los te laten. Onderzoek in die stad leverde de conclusie op dat er meer geslaagde regelingen (+15 procent) konden worden getroffen wanneer de positie werd opgegeven. Op die manier kunnen mensen eerder verder zonder schulden.
'Iedereen kan met schuldenproblematiek te maken krijgen. Als je eenmaal met problematische schulden te maken hebt, is het belangrijk om snel tot een oplossing te komen. Iedere dag zonder zicht op een oplossing vergroot de stress. Met het opgeven van onze preferente positie voorkomen we meer problemen, kunnen schulden sneller worden opgelost en krijgen mensen weer controle over hun eigen leven.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!