Twee jaar na surfdrama Scheveningen: 'Iedereen denkt er op zijn eigen manier aan'

Bloemenzee The Shore na surfdrama Scheveningen.
Bloemenzee The Shore na surfdrama Scheveningen. © Richard Mulder
DEN HAAG - Maandagavond 11 mei 2020, rond 19.15 uur. Het is een dag die op Scheveningen niet zal worden vergeten. Twee jaar geleden kwamen bij het surfdrama op Scheveningen vijf surfers om het leven. 'Het lijkt lang geleden, alleen word je toch iedere keer weer geconfronteerd met datgene wat er in de tijd gebeurd is. Het is een ontzettend zwarte dag voor de nabestaanden, de surfwereld, maar ook voor de KNRM en andere hulpverleners', vertelt Arie Verbaan van de KNRM in Haags Bakkie op Den Haag FM.
Op de bewuste avond konden twee personen door hulpdiensten uit het water worden gered, een overleefde het, voor de andere man kwam hulp te laat. Uiteindelijk kwamen vijf watersporters om het leven. Een combinatie van harde wind, stroming en een dikke schuimlaag werd de ervaren surfers en zwemmers fataal.
Verbaan denkt 'op momenten' nog terug aan de dag in 2020. 'Je wordt dan herinnerd aan het feit dat dit gebeurd is. En dan zie je toch weer een stukje van de film die we met zijn allen hebben meegemaakt De vrijwilligers van de reddingsbrigade kregen vorig jaar een internationale onderscheiding voor hun zoek- en reddingwerk tijdens het surfdrama.

'Iedereen erbij betrokken geweest'

Ook anderen zullen stilstaan bij deze dag, zo vertelt Verbaan: 'Iedereen denkt er op zijn eigen manier aan. Persoonlijk heeft iedereen zijn eigen herinneringen eraan, iedereen is erbij betrokken geweest. En zo zal het niet alleen bij ons zijn denk ik, maar ook bij de brandweer, de politie, de mensen van de helikopters die erbij waren, bij ambulancepersoneel. Ik denk dat iedereen toch wel even stilstaat bij datgene wat er gebeurd is.'
De vijf haringen op het havenhoofd zijn een permanente herinnering aan het surfdrama van 2020. 'Daar zal er door heel veel mensen ongetwijfeld bij stilgestaan worden. En ook in The Shore uiteraard.' Daar was destijds de herdenking van het drama. 'En het begin van de begrafenis van de twee jongens.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!