Gemeente deelt regenboogvlaggen uit in Huijgenspark: 'Wie een vlag wil kan langskomen'

Uitdelen regenboogvlaggen Huijgenspark
Uitdelen regenboogvlaggen Huijgenspark © gemeente Den Haag
DEN HAAG - Ze geven niet op in het Huijgenspark, waar al meerdere keren een regenboogsymbool is vernield. Nadat de regenboogvlag acht keer kapot is gemaakt, was nu het gloednieuwe regenboogbankje aan de beurt. 'Toegeven aan dit soort geweld is niet de bedoeling', zegt Jean Bernard van Stichting Queer Mind in Bob Staat Op. De gemeente gaat dinsdag 17 mei regenboogvlaggen uitdelen aan omwonenden van het Huijgenspark.
De mast van de regenboogvlag is inmiddels in beton gegoten zodat die niet meer uit de grond kan worden getrokken. Vorige week werd daar een regenboogbankje aan toe gevoegd. Maar ook die is slachtoffer worden van vandalisme.
'Het deed me persoonlijk heel veel. Dat we vrijdag samen het bankje hadden onthuld en echt had gehoopt dat we een stap naar voren zouden zetten. En laten zien dat tolerantie ook bij het Huijgenspark een belangrijke waarde is', zegt wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks) in Bob Staat Op.
Ook Bernard was boos en verbaasd. 'Dat je eigenlijk niet weet wat je moet zeggen.' Hij zou graag in gesprek gaan met de mensen die het symbool niet accepteren. 'Zodat we het er over hebben.' Want iedereen moet iedere dag zichzelf kunnen zijn, vindt hij.

Regenboogvlaggen uitdelen

Een paar weken geleden werden werd twee jongens (van 14 en 17) opgepakt voor het vernielen van de vlag. Zij zijn weer vrijgelaten maar kregen wel een gebiedsverbod voor het Huijgenspark.
De gemeente heeft aangifte gedaan van de vernieling. 'Het bankje zal zo snel mogelijk hersteld worden', zegt de wethouder. Dinsdag 17 mei, op de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie, deelt de gemeente om 9.00 uur regenboogvlaggen uit bij het Huijgenspark. 'De meeste mensen staan achter dit symbool en we horen dat inwoners in de omgeving ook iets willen doen. Iedereen die een vlag wil hebben kan langskomen.'
Luister hier het interview terug:

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!