VVD wil bewonersparkeren op Scheveningen: 'Dan zijn de straten weer echt voor bewoners'

DEN HAAG - Bewonersparkeren is volgens de VVD een oplossing tegen de parkeeroverlast op warme dagen op Scheveningen. De partij wil dat alleen bewoners en hun bezoek op straat mogen parkeren. 'Toeristen en andere bezoekers niet', zegt Rutger de Ridder, fractievertegenwoordiger van de VVD, in Bob Staat Op. 'Dan zijn de straten weer echt voor bewoners.' Vandaag praat de gemeenteraad over parkeren op Scheveningen.
In de zomer slibt Scheveningen dicht. De straten staan vol met auto's en mensen rijden rondjes voor een parkeerplaats. Sommige bewoners zijn er helemaal klaar mee. Om de overlast te voorkomen is er vorig jaar een aantal maatregelen genomen, zoals betaald parkeren vanaf 10.00 uur, maximaal twee uur parkeren in Duindorp, meer handhaving op foutparkeren en er worden sneller wielklemmen gezet.
Volgens de VVD zou bewonersparkeren een goede toevoeging zijn op de maatregelen. Het zou volgens de partij dan gaan om bijvoorbeeld de Vissershavenstraat, Wassenaarsweg, Keizerstraat, Jacob Pronkstraat. 'Mensen die er wonen kunnen er gewoon hun auto kwijt, maar wie naar het strand gaat niet. Die moet hem dan kwijt in de parkeergarages', zegt De Ridder.
Pilot
Want er zijn parkeergarages genoeg, vindt De Ridder. 'Daar moeten toeristen staan, want daar hebben we ze voor gebouwd.' De VVD vindt dat wethouder Robert van Asten (D66, mobiliteit) dit snel moet invoeren. 'Deze zomer zou een pilot al moeten kunnen. Als je de huidige parkeervergunningen omzet kan je kijken wat het effect is.'
Maar het college ziet bewonersparkeren in principe niet zitten en wil eerst nog eens met bewoners hierover praten. Het stadsbestuur heeft de voor- en nadelen op een rij gezet en vindt dat bewonersparkeren niet moet worden ingevoerd.
Nadelig voor ondernemers
'Kort parkeren op straat voor niet-vergunninghouders is dan niet meer mogelijk. Dit heeft ook gevolgen voor de klandizie van de ondernemers die bij het strand gevestigd zijn', schreef Van Asten eerder aan een brief in de raad. De gemeente verwacht ook dat automobilisten gaan uitwijken naar omliggende straten en gebieden waar geen of goedkoper betaald parkeren is.
Ook zijn er praktische bezwaren als het gaat om de handhaving. 'Deze moet handmatig, zonder scanauto, gebeuren.' Daarbij mogen volgens de wet alleen politie en boa's dat doen, dus gemeentelijke toezichthouders kunnen niet worden ingezet.
Parkeermaatregelen Scheveningen
Na de evaluatie van de parkeeroverlast van afgelopen jaar heeft de gemeente besloten deze zomer de volgende maatregelen te nemen:
- Het komend seizoen wordt in het gebied waar de reguliere aanvangstijd 13.00 uur is, de aanvangstijd 10.00 uur. In de haven blijft de aanvangstijd op 18.00 uur.
- Bezien moet worden welke mix van maatregelen (maximale parkeerduur, tarief) het meest gewenste resultaat oplevert. Voorstel is om vooralsnog het maatregelenpakket van 2021 in 2022 opnieuw te implementeren.
- De maximale parkeerduur in de hele kuststrook per april op 60 minuten vast te stellen.
- Het uitsluiten van vergunninghouders die niet uit de kuststrook komen, zodat zij in de zomerperiode niet meer met hun vergunning in de kuststrook kunnen parkeren.
- Met bewoners de mogelijkheden bespreken van een pilot met bewonersparkeren.
Duindorp
- In overleg treden met de bewonersorganisatie Duindorp om te bezien of in de zomer 2022 wederom een maximum van 2 uur wordt gehanteerd.
- In de zomer van 2022 wordt onderzoek gedaan naar de autoverplaatsingen (< 2 km) tussen de overige delen van Scheveningen en de kuststrook.
Wielklemmen
- De wielklemprocedure wordt losgekoppeld van de druktescenario’s, zodat deze in elke scenario kan worden toegepast.
- Er worden middelen gezocht waarmee de handhaving verder kan worden geïntensiveerd.
- De versnelde wielklemregeling wordt toegepast in heel Scheveningen.
Communicatie
- Alle belanghebbenden binnen het vergunninggebied worden ruim tevoren (maart) door middel van een brief op de hoogte gesteld van de parkeermaatregelen.
- Via diverse andere kanalen (social media, website, wijkkrant) zal aandacht worden gevraagd voor de maatregelen.
- De communicatie over de tijdelijke maatregelen (zowel de start als de afronding) wordt breder ingezet, zodat niet alleen vergunninghouders maar (in potentie) ook het toeristisch bezoek hierover wordt geïnformeerd.
De hele brief van de wethouder over parkeeroverlast op Scheveningen lees je op deze site van de gemeente.
LEES OOK: