Woest HTM-personeel wil staken voor meer loon en minder werkdruk

De nieuwe kleuren van de Aveniotram
De nieuwe kleuren van de Aveniotram © HTM
DEN HAAG - Het personeel van HTM wil actie gaan voeren voor een betere cao. Vakbonden FNV Stadsvervoer en CNV Vakmensen hebben het Haagse vervoersbedrijf donderdag een ultimatum gegeven. HTM heeft tot 18 mei 12.00 uur om acties van het personeel te voorkomen. Hoe eventuele acties eruit komen te zien is nog niet bekend.
Volgens de vakbonden lukt het maar niet om tot een cao-akkoord te komen. 'Het heeft meer weg van een soap dan van serieuze cao-onderhandelingen. De houding van de werkgever is absurd. Onze leden zijn woest en staan klaar om actie te voeren', zegt Eric Vermeulen van FNV Stadsvervoer.
De bonden willen 5 procent meer loon, koopkrachtbehoud en het verhogen van de loonschalen met 100 euro brute per maand. Daarnaast moeten er ook concrete afspraken worden gemaakt én nagekomen over het verlagen van de werkdruk.

Werkdruk

'De werkdruk is enorm en de werkgever komt met niks om dit grote probleem op te lossen. Dat is voor werknemers moeilijk te verteren, vooral als je bedenkt hoe ze tijdens de coronacrisis altijd voor hun werkgever en de reizigers klaar hebben gestaan. We willen concrete toezeggingen van HTM dat de werkdruk nu echt wordt aangepakt', zegt Sanne van der Meulen van CNV Vakmensen.
De cao van het HTM-personeel liep tot 1 september 2021. De nieuwe onderhandelingen zijn in november begonnen. Maar die lopen alles behalve soepel. 'Gemaakte afspraken over koopkrachtbehoud worden door de werkgever achteraf ontkend en ook kwam de werkgever met extra eisen', zegt Vermeulen.

Eindbod naar de prullenbak

Het overleg is toen uitgesteld en na een afkoelingsperiode in februari weer begonnen. HTM kwam volgens de vakbonden met een eindbod. 'Deze werd door de leden massaal naar de prullenbak verwezen, net als het cao-voorstel dat werknemers op 12 april rechtstreeks van hun werkgever ontvingen en waarbij de vakbonden compleet werden gepasseerd.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!