Tussen de hemel en de hel: nieuw nummer Goldband over schilderij uit Mauritshuis

Goldband in het Mauritshuis
Goldband in het Mauritshuis © Mauritshuis
DEN HAAG - Goldband heeft een nieuw nummer uit: Psycho. De band schreef het nummer na een bezoek aan het Mauritshuis. 'We konden zoveel kanten op met die schilderij. Licht, donker, vechten, dansen, huilen en lachen. Dat ís Goldband eigenlijk', aldus Karel Gerlach. Het nummer is gemaakt in het kader van 'Bekijk het Mauritshuis met je oren'.
Tijdens een rondleiding viel het oog van Boaz, Karel en Milo op het schilderij Christus in het voorgeborchte. Goldband viel voor de heftige scènes: Christus tussen angstige mensen, monsters, duivels en vuur.
'Ik zing over de wachtkamer van m'n dromen wat ik vrij letterlijk uit dit schilderij heb gehaald. We zeggen dat iedereen een psycho is en daarmee schetsen we dit plaatje op het schilderij. Je mag niet naar de hemel en je mag niet naar de hel en je bent je tijd aan het verdrijven', zegt Milo Driessen.

Het schilderij

Over het schilderij: Christus is, na zijn kruisiging, naar de onderwereld gegaan om daar de zielen, die zitten te wachten, te bevrijden en mee te nemen naar de hemel óf achter te laten in de hel. In het voorgeborchte zitten de mensen die na hun dood aan de rand van de hel en de hemel verblijven omdat zij daar nog niet in mogen.
Christus in het voorgeborchte
Christus in het voorgeborchte © Mauritshuis

Hemel of de hel

De band vond het schilderij nogal psycho. 'Het zijn doodnormale mensen die daar zitten maar ze hebben toch iets verkeerds gedaan waardoor ze de helemaal niet in mogen. En ze hebben iets nét niet verkeerd genoeg gedaan, waardoor ze ook niet in de hel komen. Beetje psycho', aldus Boaz Kok.
Bekijk het Mauritshuis met je oren: het museum vraagt artiesten zich te laten inspireren door de collectie. 'Het negende nummer in de serie is het meest feestelijke tot nu toe. Het Mauritshuis bestaat dit jaar 200 jaar. Voor het Mauritshuis is het een fantastische bijkomstigheid dat in het jaar dat het museum 200 jaar bestaat, juist een Haagse band het eerste nummer van 2022 schreef.
De compositie van het nummer ging makkelijk. 'Net voordat we naar het Mauritshuis zijn gegaan, onderweg naar onze shows, zaten we keiharde shit te draaien. Toen kwam dit schilderij en gingen we de studio in. We dachten: laten we de sfeer waarin we nu zitten combineren met het schilderij. Dat paste heel goed.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!