Politiek programma Spuigasten wint persprijs

Spuigasten met Ivar Lingen
Spuigasten met Ivar Lingen © Renske Derkx
DEN HAAG - Het politieke programma Spuigasten heeft een persprijs gewonnen: De Flaneur. Presentator Ivar Lingen ontvangt elke zaterdag politieke gasten om te praten over het nieuws van de afgelopen week. 'Ik ben blij dat een lokaal programma zoveel meerwaarde kan hebben', zegt hij.
Deze onderscheiding heeft de naam gekregen van het standbeeld De Flaneur dat Theo van der Nahmer maakte van de Haagse columnist Eduard Elias (1900-1967) dat op het Lange Voorhout staat.
Eén Flaneur gaat naar Ivar Lingen voor zijn politieke radioprogramma Spuigasten, elke zaterdag van 11.00 tot 12.00 uur live op Den Haag FM en terug te luisteren als podcast. 'Met zijn sprankelende benadering van lokale, provinciale en landelijke politici maakt Lingen de politiek, waarvan steeds meer mensen zich afkeren, juist aantrekkelijk en toegankelijk', schrijft de vijfkoppige jury in haar rapport. Een half jaar geleden werd het programma al bekroond met een Haagse Media Award.
De Haagse persprijzen 2022 zijn gewonnen door AD/Haagsche Courant en de Volkskrant. Ook Jean-Pierre Geelen van de Volkskrant wint De Flaneur.

Herman Tjeenk Willink

Lingen is blij met de prijs. 'Ik heb er heel veel plezier in en dat betaalt zich ook nog uit in nieuwswaarde en relevantie. Ik ben blij dat een lokaal politiek programma zoveel meerwaarde kan hebben voor het lokale medialandschap, maar dus ook soms voor het landelijke medialandschap.'
Zo kwam het interview met oud-informateur Herman Tjeenk Willink werkelijk in elk actualiteitenprogramma en elk artikel in de landelijke dagbladen voorbij. De reden? Tjeenk Willink noemde het 'armoede' als hij door VVD-leider Mark Rutte zou worden gevraagd om de formatie vlot te trekken, maar het duurde slechts enkele dagen voordat hij toch echt aan de slag ging als informateur.

Landelijk nieuws

'Het afgelopen jaar haalde ik met dit programma meerdere keren het landelijke nieuws', vertelt hij. Hij somt op: 'Zoals met het interview met Bruno Bruins - samen met de Volkskrant het enige terugblikinterview over zijn tijd als coronaminister. En met minister Sander Dekker die ook thuis bedreigd was, in de week van de bedreiging aan het adres van Sigrid Kaag.'

Redding van boekhandel Colette

Ook Jean-Pierre Geelen van de Volkskrant wordt onderscheiden met De Flaneur, voor zijn verhaal over de redding van boekhandel Colette in de Reinkenstraat: 'Hoe burgers een boekwinkel redden en hun buurt leefbaar houden'.
Geelen schrijft betrokken en warm over deze opkomende vorm van burgerinitiatief en plaatst het in breder verband.

Luis in de Pels

De Luis in de Pels gaat dit jaar naar Ilah Rubio en Jorina Haspels van AD/Haagsche Courant voor hun goed gedocumenteerde artikel 'Regels ruïneren menselijke maat' over mensen die vermorzeld worden als gevolg van het star vasthouden aan regels door de gemeente en andere instanties.
Aanleiding van hun artikel was het eerder gepubliceerde verhaal van Rubio over de 42-jarige Sabri, geboren zonder benen en met één arm, die op een vierde etage zonder lift woont en niet in aanmerking komt voor een urgentieverklaring. Met 'Regels ruïneren menselijke maat' leggen Rubio en Haspels bloot dat er meer 'Sabri's' zijn die vastlopen in het doolhof van regels en bepalingen.
De Haagse Persprijs 2022 is voor Robert van de Griend van de Volkskrant voor zijn indrukwekkende reportage 'Achter de rommel rond deze Haagse afvalcontainer schuilen de problemen van de stad'. Van de Griend ontrafelt haarfijn de oorzaken van de hardnekkige vervuiling in bepaalde delen van Den Haag door één ondergrondse vuilcontainer, orac, in de Haagse wijk Laak als uitgangspunt te nemen.
Zo geeft hij inzicht in problemen als overbewoning, leefomstandigheden van arbeidsmigranten, gebrek aan sociale samenhang en de onmacht om de vervuiling op te lossen. De Haagse Persprijs werd in 2017 voor het eerst uitgereikt als de Jan Paul Bresser Prijs.

Geldprijzen en kunstwerken

De winnaars van de Luis in de Pels krijgen samen een bedrag van 1.500 euro en een kunstwerk van Charlie Hendriksen. De Haagse Persprijs bestaat uit een bedrag van 1.500 euro en het beeld ‘De Mus’ van beeldhouwer Loek Bos. De winnaars van De Flaneur ontvangen ieder een kunstwerk van Mari Hofman.
De bekroonde journalisten volgen David Davidson en Rasit Elibol (De Groene Amsterdammer), Merijn Rengers en Joep Dohmen (NRC), Marc Konijn (Den Haag Centraal) en Titia Ketelaar (NRC) op die vorig jaar met respectievelijk de Haagse Persprijs, Luis in de Pels en tweemaal De Flaneur zijn bekroond.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!