Piet Hein Donner (CDA) moet formatie vlottrekken

Piet Hein Donner
Piet Hein Donner © Ivar Lingen
DEN HAAG - Piet Hein Donner gaat proberen de formatie in Den Haag vlot te trekken. De voormalige CDA-minister en oud-vicepresident van de Raad van State wordt adviseur van de gemeenteraad en gaat zoeken naar een oplossing voor de ontstane impasse. De CDA-prominent is vrijdagmiddag tijdens een vertrouwelijke vergadering van de fractievoorzitters geschikt bevonden. De formatie in Den Haag is al twee keer mislukt, omdat te veel partijen elkaar uitsluiten.
Donderdagavond besloot de Haagse gemeenteraad om op zoek te gaan naar een onafhankelijke adviseur die gezag heeft, boven de partijen staat en door een meerderheid van de raad wordt gesteund. Die adviseur is een dag later al gevonden in de persoon van Hagenaar Piet Hein Donner, meldt mediapartner Omroep West.
Donner is jurist en bekleedde in de periode 2002 tot 2011 verschillende ministersposten. Hij was minister van Justitie, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ook zat hij enige tijd in de Tweede Kamer. Van 2012 tot 2018 was hij vicepresident van de Raad van State. Sinds december 2018 is hij minister van staat.
Donner gaat een lastige klus aan. Hij moet proberen een oplossing te vinden voor de vastgelopen formatie. Twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen is het nog niet gelukt om een meerderheidscoalitie aan de onderhandelingstafel te krijgen.
Nu gaat Donner opnieuw het gesprek met partijen aan in een 'tussenfase'. 'De verkenning is beide keren niet gelukt, waardoor we niet aan onderhandelen zijn toegekomen', legt CDA-leider Hilbert Bredemeijer uit. Hij deed donderdagavond in de raadsvergadering het voorstel om een onafhankelijk adviseur aan te stellen. 'Daarom heb ik een tussenstap voorgesteld. We hoeven niet meer te verkennen welke voorkeurscoalities er zijn en wie met wie wil. Dat weten we al en daar zijn verslagen van. Wel zijn er nog blokkades. Daarom hebben we iemand die boven de partijen staat, een politiek zwaargewicht, gevraagd om advies uit te brengen. In feite een advies waar je geen 'nee' tegen kunt zeggen.' Donner gaat vrijdagavond direct aan de slag met het voeren van gesprekken.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!