Nieuw bestuur wijkraad Kom Loosduinen onrechtmatig aangetreden, voorzitter biedt excuses aan

Vergadering van de Wijkraad Kom Loosduinen
Vergadering van de Wijkraad Kom Loosduinen © Den Haag FM
DEN HAAG - De wijkraad van de Kom Loosduinen heeft in strijd met de regels een nieuw bestuur aangesteld. Dat zei voorzitter Koos Maquelin donderdagavond bij een vergadering van de wijkraad met bewoners.
De voorzitter zei dat 'een alerte buurtbewoner' het stadsdeelkantoor Loosduinen heeft geattendeerd op de onrechtmatigheid. Volgens Maquelin heeft de wijkraad 'een omissie' begaan, door de bestuursverkiezing niet volgens de statuten te laten verlopen.
'Na overleg en extern advies ingewonnen te hebben, moeten wij concluderen dat het bestuur van het wijkberaad Kom Loosduinen onbedoeld een verkeerde keuze heeft gemaakt in de aanloop naar de bestuursverkiezingen', zei Maquelin. 'Waarvoor welgemeende excuses.'

Bestuurscrisis

Maar de bewoner beweerde dat het bestuur al veel langer op de hoogte was en dat de excuses slechts 'krokodillentranen voor de bühne' waren. Zo heeft hij de wijkraad al in oktober vorig jaar gewezen op het belang van een ordentelijk verloop van bestuursverkiezingen, vanwege een bestuurscrisis in 2009. Kortom: de wijkraad had beter moeten weten, stelde hij.
Na deze crisis is besloten om nieuwe statuten op te stellen en een huishoudelijk reglement op te laten maken, om zo een nieuwe bestuurscrisis in de toekomst te voorkomen.

Oproep aan burgemeester

Sterker nog, de bewoner zei dat zijn advies is genegeerd door de wijkraad en het stadsdeelkantoor, totdat hij hoogstpersoonlijk burgemeester Jan van Zanen eind april opriep om in te grijpen. Na deze oproep kwam de zaak in een stroomversnelling.
De bewoner schreef na de vergadering opnieuw een brief aan de burgemeester over de gang van zaken. 'Ik kan nu niet anders dan de burgemeester nogmaals te vragen zijn verantwoordelijkheid te nemen, een gang naar de rechter te maken en dit voltallige bestuur te ontslaan. Wie de wet overtreedt, niet thuis is in het bestuursrecht, niet thuis is met statuten en huishoudelijke reglement heeft niets in bestuursfunctie te zoeken', aldus de bewoner.

Extra bewonersoverleg

Maquelin legde uit dat er via De Posthoorn en de site van wijkberaad Kom Loosduinen een uitnodiging zal worden verstuurd voor een extra bewonersoverleg. Tijdens dit overleg op 16 juni zal alleen de bestuursverkiezing op de agenda staan.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!