LHBTIQ+-supportersclub van ADO deze week op tv: 'Spreekkoren roepen nog altijd tyfushomo'

© KRO/NCRV
DEN HAAG - Juichen bij een doelpunt of balen bij een tegengoal: voetbal werkt verbroederend. Maar homoseksualiteit binnen de sport is nog steeds ingewikkeld, laat de LHBTIQ+ supportersclub van ADO Den Haag, de Roze Règâhs, weten. In de vierdelige serie 'De roze supporters', die deze week wordt uitgezonden, volg je de leden in hun strijd voor meer inclusiviteit en acceptatie in de voetbalwereld.
Toen de Roze Règâhs in 2013 werd opgericht was het de eerste queer supportersclub in Nederland. Dit verliep niet zonder slag of stoot; vooral bij de harde kern van de club werd weerstand gevoeld. 'Toen ex-hooligan Maron daarover hoorde, besloot hij in actie te komen. Hij was lid van de harde kern én hij valt op mannen', zegt de supportersclub. 'Zijn bemoeienis met de Roze Règâhs zorgde voor de omslag en niemand bij ADO kan inmiddels meer om de supportersvereniging heen. We hebben een groengeel hart, mét een regenboograndje!'
Toch is er nog een lange weg te gaan naar volledige acceptatie. Zo geven de Règâhs aan dat spreekkoren nog steeds termen scanderen als 'vuile flikker' of 'tyfushomo'. 'zeker als je jong bent en nog bezig bent met het ontdekken van je eigen identiteit, dan kunnen zulke homofobe spreekkoren ervoor zorgen dat je je niet veilig voelt op de tribune.' Wanneer dit soort incidenten zich voordoen neemt ADO contact op met het bestuur van de Roze Règâhs om te spreken over welke actie nodig is om dit tegen te gaan.

Inkoppertje

Na acht jaar de enige te zijn geweest in Nederland vindt de Roze Règâhs dat het tijd wordt dat alle profclubs in ons land een ‘roze’ supportersvereniging krijgen. In de aankomende serie benaderen ze daarom verschillende LHBTIQ+ supporters, te beginnen bij Feyenoord in Rotterdam. Ron is al sinds het begin een Roze Règâh en hoopt het positieve woord te kunnen verspreiden. 'Wij geven een voorzet, en als de Feyenoord-jongens ‘m inkoppen, dan hebben we een tweede LHBTIQ supportersvereniging in Nederland.'
Wil je zien of het de Roze Règâhs lukt een overwinning te boeken in hun strijd voor acceptatie? Maandagavond is de eerste aflevering van 'De roze supporters' om 22.15 uur te zien op NPO3. De andere afleveringen worden uitgezonden op dinsdag, woensdag en donderdag.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!