Raadsleden willen meer voorlichting over LHBTI-rechten na 'homofoob vandalisme' in Huijgenspark

© Den Haag FM
DEN HAAG - Er zou meer voorlichting moeten worden gegeven over LHBTI-rechten rond het Huijgenspark en de rest van de stad. De voorlichting moet worden gegeven samen met organisaties uit de stationsbuurt. Raadsleden van D66, VVD, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, SP en Haagse Stadspartij doen de oproep op de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie (IDAHOT). De oproep volgt nadat in het park de regenboogvlag meermaals werd vernield.
'Het is belangrijk dat we als gemeente een eenduidig signaal geven: wij staan pal voor de queer-community. Dit moeten we elke dag herhalen, want iedereen in Den Haag heeft recht op een veilige leefomgeving. Ongeacht je genderidentiteit, seksuele voorkeur of afkomst. We kiezen de kant van de liefde, zodat de liefde wint', vindt GroenLinks-raadslid Isabel Bos.
'Overal in onze stad komen uitsluiting en pesterijen voor, vanwege het feit dat we onszelf zijn', sluit Robert Barker (PvdD) aan. 'Dit vraagt om een stadsbrede aanpak om acceptatie en emancipatie te verbeteren.'

'Homofoob vandalisme'

In het Huijgenspark werd de afgelopen tijd de regenboogvlag acht keer vernield. Ook de onlangs geplaatste regenboogbank was binnen een week het doelwit van vandalen. 'Homofoob vandalisme', vinden de raadsleden. In dat kader vragen de raadsleden zich af of het huidige aantal camera's in de buurt voldoende is. Met behulp van de beelden konden vorige maand twee jonge verdachten worden aangehouden, al zijn de vernielingen daarmee geen verleden tijd.
'De regenboogvlag is niet zomaar een vlag, het staat symbool voor een samenleving waarin iedereen vrij en zichtbaar zichzelf kan zijn', vindt Marije Mostert van D66. Het vernielen van de vlag noemt ze een 'hate crime'.

Bijeenkomst in Huijgenspark

Het COC, Pride66 en het LHBTI+-netwerk van D66 zijn dinsdagmiddag in het Huijgenspark te vinden voor een bijeenkomst. 'We roepen iedereen die de regenbooggemeenschap een warm hart toedraagt samen te komen. We komen op voor onze grondrechten en laten we zien dat wij samen voor een Den Haag staan waar iedereen zichzelf kan zijn, ongeacht van wie je houdt, hoe je je presenteert of identificeert.' De gemeente deelt vandaag regenboogvlaggen uit aan omwonenden van het Huijgenspark.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!