Gemeente vreest overlast bij Prinsjesdag met publiek en wil andere locatie voor Troonrede

Gemeente vreest overlast bij Prinsjesdag met publiek en wil andere locatie voor Troonrede
Gemeente vreest overlast bij Prinsjesdag met publiek en wil andere locatie voor Troonrede
DEN HAAG - Als het aan de gemeente ligt wordt de Troonrede dit jaar niet uitgesproken in de Grote Kerk, maar ergens anders. Dit jaar zou Prinsjesdag op de derde dinsdag van september voor het eerst plaats kunnen vinden zonder dat er sprake is van coronamaatregelen en dan wordt de overlast te groot voor omwonenden van de kerk en winkeliers, zegt een woordvoerder van de gemeente.
'Dit jaar is er een volwaardige Prinsjesdag. Dat betekent dat je de Grote Kerk en de omgeving langer moet afsluiten. Daar wonen mensen, daar werken ondernemers. Hun huizen en winkels zouden meerdere dagen niet of moeilijk toegankelijk zijn. Die overlast is te groot. Daarom hebben wij gezegd: ga op zoek naar een nieuwe locatie', zegt de woordvoerder.
Den Haag doet geen mededeling over een nieuwe locatie, daarvoor verwijst ze naar de Eerste Kamer. De bijeenkomst met de Troonrede heet officieel de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal. De voorzitter van de Eerste Kamer is de voorzitter van die vergadering.

Afstand houden

De afgelopen jaren (2020 en 2021) werd de Troonrede uitgesproken in de Grote of Sint-Jacobskerk zodat de aanwezige Eerste en Tweede Kamerleden, ministers en staatssecretarissen eenvoudiger 1,5 meter afstand konden houden. Ook mochten er, door de maatregelen geen publiek bij aanwezig zijn. Het gebied werd met zwarte schermen afgeschermd. Ook werd er geen rijtoer door de koning gemaakt.

Ridderzaal

De Troonrede kan door de verbouwing op het Binnenhof de komende jaren ook niet plaatsvinden in de Ridderzaal. Volgens planning kan dat pas in 2026 weer. Tot die tijd moet men uitwijken.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!