Miljoenen boeken, kranten en tijdschriften Koninklijke Bibliotheek verhuizen naar Midden-Delfland

DEN HAAG - De miljoenen boeken, kranten en tijdschriften van de Koninklijke Bibliotheek (KB) gaan verhuizen naar Midden-Delfland. Samen met het Rijksvastgoedbedrijf komt daar een innovatief nieuw boekenmagazijn voor het gedrukte en geschreven erfgoed van Nederland. Het publieksgebouw blijft wel in het centrum van onze stad. Ook dat moet worden gemoderniseerd.
De bouw van een nieuw magazijn is volgens KB noodzakelijk omdat het huidige gebouw niet meer voldoet aan de kwaliteitseisen om de collectie veilig te kunnen bewaren. Volgens de planning moet het nieuwe magazijn in 2028 volledig in gebruik zijn.

Robotinstallatie

Het magazijn in de gemeente Midden-Delfland moet een plek worden waar de collectie op een energie-neutrale manier voor lange tijd veilig kan worden gesteld. In het magazijn gaat alles automatisch: een robotinstallatie moet er de collectie gaan bedienen. Dat zorgt er mede voor dat de miljoenen boeken, kranten en tijdschriften zuurstofarm kunnen worden opgeslagen. Dat zou brand moeten voorkomen. Ook krijgt het pand een eigen binnenklimaat dat ervoor moet zorgen dat de collectie langdurig kan worden behouden.
Het magazijn wordt ontworpen door Office Winhov en komt te staan in de Harnaschpolder. 'De ideeën van Office Winhov sloten het beste aan bij de visie die de opdrachtgever voor de bouw, het Rijksvastgoedbedrijf en wij delen voor het nieuwe magazijn. We kijken dan ook uit naar het definitieve ontwerp', stelt KB-directeur Lily Knibbeler.
'We bewaren alles wat ooit in en over Nederland is gepubliceerd en wat daar nu en in de toekomst bij komt. Die collectie voor iedereen altijd toegankelijk houden, vraagt om een innovatief, toekomstbestendig pand. We hebben er alle vertrouwen in dat Office Winhov in een speciaal ontwerp daarin gaat voorzien.'

Publieksgebouw blijft in Den Haag

Het nieuwe pand moet ook de mogelijkheden geven om verder door te groeien. 'Omdat wij al het geschreven erfgoed van Nederland bewaren, zowel op papier als digitaal, zullen we nooit uitgegroeid raken.'
Met de komst van het magazijn in Midden-Delfland wordt het gescheiden van het publieksgebouw in Den Haag. Knibbeler verwacht geen problemen. 'The British Library en de Speicherbibliothek in het Zwitsere Büron werken al met externe, geautomatiseerde boekenmagazijnen. Zij zorgen ervoor dat aangevraagde boeken binnen een dag in het publieksgebouw worden bezorgd. Bij ons zal dat niet anders zijn.'
Het is niet de eerste keer dat KB verhuist. Van 1798 tot 1807 zat ze op het Binnenhof. Vervolgens verhuisde men naar het Mauritshuis om in 1821 te verhuizen naar het Huis Huguetan aan het Lange Voorhout. Tussen 1908 en 1956 kwam er een extra ruimte in de Kazernestraat. Sinds 1982 is KB te vinden in het pand aan het Prins Willem Alexanderhof.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!