Verdachte van drugshandel moet van justitie 5,5 jaar de cel in en Mercedes afstaan

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © Pixabay
DEN HAAG - Tegen een 42-jarige Hagenaar is vijfeneenhalf jaar celstraf geëist. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de man ervan te hebben gehandeld in harddrugs, softdrugs en wapens.
De verdachte werd op 6 april 2021 aangehouden. Dat gebeurde nadat de man in beeld kwam nadat de server van het bedrijf Encrochat in Frankrijk gehackt was en zogeheten Encrochat-berichten ter beschikking kwamen van justitie.
Encrochat verzorgde jarenlang een versleutelde PGP-berichtendienst (Pretty Good Privacy). Vooral criminelen zouden er gebruik van maken.
De man had volgens het onderzoek van de politie onder de naam 'La Santa Muerte' ruim 18.000 berichten verstuurd die te maken hadden met de handel in harddrugs, softdrugs en wapens. De naam 'La Santa Muerte' stond ook getatoeëerd op het bovenlichaam van de man.

Onderzoek en aanhouding

In 2020 startte een onderzoek naar de man. Hij werd daarbij geobserveerd, zijn telefoongegevens werden geanalyseerd en zijn Mercedes Benz werd gevolgd. In april het jaar erop was er genoeg bewijs om hem aan te houden.
De aanhouding gebeurde in de woning die de man in Voorburg huurde voor zijn vriendin. Daar werden PGP-telefoons en ruim 38.000 euro aan contant geld gevonden. In de woningen van zijn moeder (in Den Haag) troffen agenten een Louis Vutton-tas aan. Daarin zat nog meer geld: 89.000 euro en twee Rolex-horloges.

230.000 euro in vijf jaar

Daarnaast had de verdachte bitcoins en bankrekeningen waarop ruim 41.000 euro was gestort. De politie berekende dat de man in de laatste vijf jaar de beschikking had over ruim 230.000 euro aan contanten.
Volgens het OM was er geen sprake van een geloofwaardige verklaring hoe hij aan het geld kwam, de man had een uitkering. De verdachte stelde dat het geld kwam van een erfenis van zijn en opa welke het in een casino had gewonnen. Echter bleek diens naam nooit geregistreerd te zijn.
Volgens het OM komt het geld uit de handel in drugs en wapens, ze voelt zich daarbij gesteund door de PGP-berichten. Zo werd onder meer gesproken over een drugslijn via Brussel die al 27 jaar loopt en werd beschreven hoe drugs in tapijtrollen werd verstopt.

Celstraf, geldboete en spullen inleveren

Voor de voorbereidingshandelingen voor de handel in harddrugs, zijn bijdrage aan grootschalige handel in softdrugs, de poging tot handel in wapens en aan witwassen werd vijfeneenhalf jaar cel geëist. Daarnaast wil het OM dat er een geldboete van 60.000 euro volgt en wil ze dat de man geen beschikking meer heeft over de grote geldbedragen, een Rolex, een bitcoin en een Mercedes. Over vier weken volgt de uitspraak.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!