'Laak stikt van de armoe': naast voedselpakketten wil Leo schoolontbijt en sociale hulp bieden

Leo van Rheenen van voedselverstrekker HARLIN
Leo van Rheenen van voedselverstrekker HARLIN © Den Haag FM
DEN HAAG - Dag in dag uit is Leo van Rheenen (83) samen met een team van vrijwilligers in Laak bezig met het inzamelen en uitdelen van voedselpakketten. Ondanks een breuk met Voedselbank Haaglanden vorig jaar gaat de club door met het verlenen van hulp. Want dat is hard nodig in Laak en omgeving zegt Leo. 'Waarom is er nu pas een minister voor Armoedebeleid?', vraagt hij zich af. 'Ik weet zeker dat er veel meer armoede is.' Om door te kunnen gaan heeft Leo zelf ook hulp nodig voor zijn stichting HARLIN (Honger, Armoe, Regio Laak In Nood).
Een conflict over de veiligheid van het voedsel bij het uitgiftepunt in Molenwijk deed Voedselbank Haaglanden besluiten om niet meer samen te willen werken met de vrijwilligers daar. De club onder leiding van Leo is nog steeds te vinden in het pand en deelt daar wekelijks voedselpakketten uit. Niet meer aan de cliënten van Voedselbak Haaglanden, Leo bouwde de afgelopen jaren ook een eigen doelgroep op. 'Laak stikt van de armoe', aldus Leo. 'En wat gebeurt er? Helemaal niks.'
De mensen die bij Leo komen hebben net wat meer te besteden, maar rondkomen zonder hulp is lastig, zo vertellen ze wanneer ze langskomen op de vaste uitdeeldag van HARLIN, de stichting waaronder men opereert. Een van de cliënten zegt het 'geweldig' te vinden wat de club vrijwilligers voor ze doet.
De voedselpakketten
De voedselpakketten © Den Haag FM

'Dan hebben de beestjes ook wat'

Met donaties van de supermarkt in de wijk en van een grootgrutter worden de pakketten gevuld. Melk, macaroni, (vers) brood, paprika's en meer gaat er in de pakketten. Bij de deur worden, naar smaak, vlees, vegan-producten en groenten naar wens toegevoegd. Zelfs alcoholvrij bier is deze keer een optie.
Er wordt ook samengewerkt met de dierenvoedselbank, zo zijn er ook brokken die worden uitgedeeld. 'Dan hebben de beestjes ook wat. Dat doen we ook nog voor een twintigtal mensen', vertelt Leo. Voor het uitdelen begint heeft een groep mensen zich al in een rij voor de deur verzameld.

Steuntje in de rug

'Ik heb eigenlijk net teveel voor de voedselbank', vertelt een cliënt. Via een vriendin kwam ze hier terecht. Als alleenstaande geeft een pakket van HARLIN haar net een steuntje in de rug. 'Het is iets extra's. Dat je je geen zorgen hoeft te maken. Zodat je iets overhoudt', zo vertelt ze. 'Het zou fantastisch zijn als er sponsoren komen die zorg dragen voor houdbare producten.'
In de rij met wachtenden, een twintigtal personen, wordt even gebabbeld met elkaar. 'Je krijgt toch snel een band met elkaar', klinkt het. 'Het is een groep die net teveel heeft voor een pakket van de voedselbank', vertelt Leo. Voor hen zorgt hij voor de pakketten. 'Het is het verschil tussen leven en geleefd worden', zegt een oudere vrouw die moet rondkomen van haar AOW. Ze hoeft door het pakket zich minder zorgen te maken over wat te eten: 'Neem ik vandaag vlees of jus. Of een eitje?'
Vrijwilligers vullen de voedselpakketten
Vrijwilligers vullen de voedselpakketten © Den Haag FM

'Anders is het iedere dag weer een keuze'

De prijsstijging in de supermarkt werkt momenteel niet mee. 'Als je naar de supermarkt gaat... Het is voor gewone mensen niet meer te doen. Dan is dit een uitkomst. Je kan er precies de week mee doorkomen', vertelt een 82-jarige vrouw. 'Prijzen vliegen de tent uit', zegt Leo over de stijgende prijzen van energie en in de supermarkt. 'Ik denk dat we heel veel nuttig werk kunnen doen.'
'Anders is het iedere dag weer een keuze. Het is minder stressvol. Je hoeft niet te piekeren', stelt de 82-jarige vrouw in haar scootmobiel. Het pakket zorgt ervoor dat ze een lunch niet hoeft over te slaan. 'Wat is er nou mooier dan andere mensen gelukkig maken?', zegt vrijwilliger Leotje die ook af en aan loopt door het pand. 'Wij vallen net buiten het schip, maar we hebben het wel nodig', aldus de 82-jarige.

Sociale hulp bieden

Bij het wijkcentrum kunnen mensen een voucher krijgen die recht geeft op een pakket dat op vrijdag op te halen is in de Ketelstraat. Omdat mensen zich moeten aanmelden ziet Leo kansen om meer te doen. 'Wat ik wil is in gesprek met ze gaan. Om te vragen wat voor hulp er nog meer nodig is.'
Met het uitdelen van de voedselpakketten wil hij sowieso door blijven gaan. De sociale hulp moet daarbij komen. En hij wil kinderen die zonder ontbijt naar school gaan helpen aan belegde boterhammen. Daarvoor is al een sponsor gevonden en nu zegt Leo in gesprek te zijn met scholen hierover.
Het voormalige schoolgebouw aan de Ketelstraat in Molenwijk
Het voormalige schoolgebouw aan de Ketelstraat in Molenwijk © Omroep West

Oud schoolgebouw

Hoewel Voedselbank Haaglanden hem wil laten vertrekken uit het oude schoolgebouw in de Ketelstraat is dat iets wat Leo niet ziet zitten. 'Deze locatie is van belang zodat ik dit soort zaken kan doen.' Het pand is bij de gemeente in beeld voor hergebruik.
Ideeën zijn er genoeg, zoals plek voor de voedselbank, woningen met een sociale component en een ruimte plus tuin voor de wijk. Maar bij een informatiebijeenkomst in februari kreeg men de handen er nog niet voor op elkaar en dus is men met die plannen teruggegaan naar de tekentafel. Leo wil van het pand gebruik blijven maken om op vrijdag de pakketten uit te delen.

Stichting HARLIN

Al is het voor hem lastig nu HARLIN het zelfstandig moet doen. Hij kon doorgaan omdat bij de supermarkt en grootgrutters spullen gehaald konden worden. 'Maar het blijft moeilijk iedere week. Je weet nooit wat je krijgt.'
Nu zoekt hij zelf financiële middelen om aan de slag te kunnen blijven. 'Ik heb kosten om de bus te kunnen laten rijden en heb geld nodig voor de bedrijfsvoering. Ik zoek sponsors die mij willen helpen.' Zo wil hij voortaan zijn eigen broek kunnen ophouden. De bus is nodig om de donaties te halen en pakketten uit te delen, want dat gebeurt ook wekelijks.
Een van de pakketten
Een van de pakketten © Den Haag FM

'Volgende!'

In de rij is het deze vrijdag een sociaal samenkomen bij de mensen die hij wekelijks kan helpen: men praat er met elkaar en wanneer er een pakket -al dan niet met hulp- is verzilverd dan wordt er luidkeels afscheid genomen. 'Volgende', klinkt het bij de deur. Dat betekent dat er een nieuw pakket klaarstaat om aangevuld en afgehaald te worden. Men kan weer een week vooruit. En volgende week, dan zijn ze er weer voor een nieuwe bijdrage.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!