HTM staakt 2 juni de hele dag: 'Werknemers zijn er klaar mee'

Avenio-tram van HTM
Avenio-tram van HTM © Metropoolregio Rotterdam Den Haag
DEN HAAG - Chauffeurs van HTM gaan op 2 juni de hele dag staken, er rijden dan de hele dag geen bussen of trams. Het personeel wil minder werkdruk en meer loon, maar de cao-onderhandelingen daarover zitten muurvast. 'De werknemers van HTM zijn er klaar mee', schrijven de vakbonden FNV Streekvervoer en CNV Vakmensen. HTM heeft laten weten de werknemers een loonsverhoging te geven. 'Het gaat niet alleen om loon, maar ook om werkdruk', zegt Eric Vermeulen van FNV.
De bonden hadden de vervoerder een ultimatum gegeven. Dat liep vandaag om 12.00 uur af. 'Nadat de werkgever dat heeft afgewezen kunnen we niet anders dan een duidelijk signaal afgeven aan de directie van HTM.'
Daarom gaat het rijdend personeel staken. Volgens de vakbonden realiseren de werknemers zich dat staken overlast geeft, daarom is er besloten dat er niet gestaakt wordt tijdens de eindexamens van middelbare scholieren.

Soap

Als sinds november wordt er gepraat over een nieuwe cao maar dat schiet nog totaal niet op. 'Het heeft meer weg van een soap dan van serieuze cao-onderhandelingen. De houding van de werkgever is absurd. Onze leden zijn woest en staan klaar om actie te voeren', zei Vermeulen van FNV Stadsvervoer eerder in Bob Staat Op.
De bonden willen 5 procent meer loon, koopkrachtbehoud en het verhogen van de loonschalen met 100 euro bruto per maand. Daarnaast moeten er ook concrete afspraken worden gemaakt én nagekomen over het verlagen van de werkdruk.

Niet serieus genomen

Daarom stelden de vakbonden een ultimatum in. Maar gooiden vandaag nog extra olie op het vuur, aldus de bonden. 'De werkgever komt doodleuk met de mededeling dat ze het eindbod dat ze in februari op tafel legde eind van de maand gaat uitbetalen. Hetzelfde eindbod dat door leden van de vakbonden massaal werd afgewezen', aldus Sanne van der Meulen, onderhandelaar bij CNV Vakmensen.
'Deze werkgever neemt haar werknemers absoluut niet serieus en probeert nu al voor de tweede keer de vakbonden buiten spel te zetten. Vorige week noemde ik de onderhandelingen nog een soap. Het is inmiddels een hele slechte soap', zegt Vermeulen.

Gevolgen coronacrisis

HTM laat weten niet akkoord te zijn gegaan met het voorstel van de vakbonden, omdat ze nog de financiële gevolgen van de coronacrisis voelen. 'We moeten er ernstig rekening mee houden dat wij vanuit de overheid geen beschikbaarheidsvergoeding voor 2023 ontvangen. Ook hebben we geen enkele zekerheid dat ons reizigersniveau dan weer terug is op het niveau van 2019', schrijft HTM in een verklaring.
Volgens de vervoerder is een akkoord op korte termijn niet te verwachten. 'Ondanks de goede bedoelingen van alle partijen aan tafel. Tegelijkertijd willen wij onze ogen niet sluiten voor de gevolgen die de koopkrachtvermindering nu al voor onze medewerkers heeft.'

Loonsverhoging

Daarom wil HTM nu toch iets doen voor medewerkers en heeft het vervoersbedrijf besloten om de lonen te verhogen met 3,1 procent voor het jaar 2022. 'Onze medewerkers krijgen deze loonsverhoging als voorschot uitbetaald, in afwachting van een nieuwe cao. 'Wij willen onze medewerkers niet de dupe laten worden van het feit dat er nog geen nieuwe cao is.'
Dat is voor de vakbonden niet genoeg. 'Het gaat niet alleen om loon, maar ook om werkdruk. En over het nakomen van de afspraak over koopkrachtbehoud', zegt Vermeulen.
'Mensen zijn niet op hun achterhoofd gevallen'
Wat HTM nu aanbiedt is volgens de bonden door het personeel unaniem afgewezen. 'Ik ben bang dat ze op deze manier willen proberen de actiebereidheid te beïnvloeden.' De vakbondsleden zijn niet te spreken over het voorstel van HTM. 'De reactie tot nu toe is dat ze nog kwader zijn geworden. Mensen zijn niet op hun achterhoofd gevallen.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!