Oude schilderijen in nieuw jasje: street artists maken eigen versie van kunst uit Mauritshuis

Muurschildering Lonnekerstraat
Muurschildering Lonnekerstraat © Ivo Hoekstra
DEN HAAG - Den Haag krijgt er vijf muurschilderingen bij. Om te vieren dat het Mauritshuis 200 jaar bestaat wordt op verschillende plekken een mural geschilderd. De eerste is onlangs onthuld in Morgenstond.
Aan de Lonnekerstraat is nu een muurschildering te zien van 272 vierkante meter. Het kunstenaarsduo Super A & Collin van der Sluijs liet zich inspireren door het schilderij van Melchior d'Hondecoeter, Kippen en eenden uit 1680.
Een uitsnede van het schilderij Kippen en eenden uit
Een uitsnede van het schilderij Kippen en eenden uit © Mauritshuis
'Street artists uit binnen- en buitenland laten zich inspireren door de collectie van het museum en vertalen deze naar een nieuw kunstwerk. Op deze manier maakt Den Haag op een heel nieuwe manier kennis met de collectie van het Mauritshuis', aldus het museum over het project De Mauritshuis Murals.

Een hele eer

Het Mauritshuis koos uiteindelijk vijf kunstenaars voor de muurschilderingen. Er is gekeken naar de stijl van de street artists, diversiteit, jong talent, gevestigde namen en nationaliteit. De kunstenaars kregen een rondleiding door het museum om inspiratie op te doen.
Een van de kunstenaars zijn dus Super A & Collin van der Sluijs. 'Als kunstenaar zijn we altijd op zoek naar inspiratie en om daarvoor de prachtige collectie van het Mauritshuis te mogen gebruiken was een hele eer, we zijn trots om een werk uit de collectie naar onze eigen hand te mogen zetten', aldus het duo.
Super A & Collin van der Sluijs behoren tot de top van de internationale street art scene. Collin van der Sluijs is een Nederlandse kunstenaar uit Maastricht. Hij heeft een zeer herkenbare stijl met buitengewoon fantasierijke afbeeldingen van alledaagse verhalen ontwikkeld. Super A is het pseudoniem voor de Nederlandse kunstenaar Stefan Thelen uit het Zeeuwse Goes. In zijn werk schildert hij vaak (hyper)realistische beelden en fantasiefiguren, soms met een sociale boodschap erin. Murals van Collin van der Sluijs & Super A zijn onder andere te vinden in Berlijn, San Francisco, Nijmegen, Leuven en Heerlen.
Muurschildering van Super A & Collin van der Sluijs
Muurschildering van Super A & Collin van der Sluijs © Ivo Hoekstra

Ontwerpwedstrijd

Het Mauritshuis hoopt met de muurschilderingen meer verbinding te maken met de inwoners in Den Haag. 'Om zo herkenning te creëren bij inwoners die minder snel de weg naar het Mauritshuis weten te vinden. Daarnaast is het ontzettend leuk wanneer onze vaste bezoekers de fiets zouden pakken om de wijken te verkennen. Die kruisbestuiving lijkt me zo geweldig', zegt directeur Martine Gosselink.
Daarnaast is er nog een ontwerpwedstrijd. Het is een oproep voor talent uit heel Nederland. Buurtbewoners selecteren van tevoren drie favoriete schilderijen uit een Mauritshuis waar een kunstenaar uit kan kiezen. De artist moet ook rekening houden met de geschiedenis van een wijk. Een vakjury en publieksjury hebben de laatste stem. Kunstenaars kunnen tot 15 juni hun ontwerp indienen op de site van het Mauritshuis.

Tweede mural

De tweede muurschildering wordt in juni gemaakt door artist Nina Valkhoff uit Rotterdam. Zij is al twintig jaar muralist en maakte kunstwerken over de hele wereld. Haar focus ligt vooral op grote muurschilderingen met aandacht voor de natuur en bedreigde diersoorten. Waar de mural komt is nog niet bekendgemaakt.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!