Zaterdag Live over de overlast van deelscooters

Scooters bij het Zwarte Pad
Scooters bij het Zwarte Pad © Den Haag FM
DEN HAAG - In onze 'Zaterdag Live' uitzending van zaterdag 21 mei richten wij ons in het stamtafelgesprek op 'Overlast Deelscooters'. Gasten zijn: Margreet van Hemert (Stichting Mafuganova), Jeroen Oosterwal (Bewonersvereniging Bewoners Rond het Plein), Herman de Graaff (Biesieklette) en Hinke de Groot (raadslid CDA).
De gemeente Den Haag gaat nieuwe aanbieders van deelscooters weren. De scooters van bedrijven die nu al in de stad actief zijn veroorzaken ergernis, omdat gebruikers de voertuigen vaak slordig geparkeerd op de stoep achterlaten.
Iedereen kent dat wel: deelscooters en bezorgscooters staan overal op de stoep waardoor een voetganger er niet meer langs kan. En iemand in een rolstoel kan zo'n zware scooter al helemaal niet opzijzetten. Je moet echt vrije toegang hebben in de stad, dus daar moeten we aan werken.

Parkeerstations

De deelscooter is sinds 2017 aan een opmars bezig in Nederlandse steden. Met een app kunnen gebruikers ze reserveren en ermee wegrijden. In Den Haag rijden er ongeveer 1350 scooters van drie aanbieders. Hoewel er met boetes of beloningen geprobeerd wordt te zorgen dat hun gebruikers de scooters op een goede plek wegzetten, wordt dat nog geregeld niet gedaan.
In de binnenstad met veel smalle stoepen en straten zijn de problemen het grootst. De gemeente heeft daarom dus besloten om geen nieuwe aanbieders meer toe te laten. Bestaande aanbieders mogen elk maximaal 500 scooters plaatsen. Ook wil de gemeente een aantal parkeerstations creëren waar de scooters moeten worden afgegeven in plaats van dat ze op de stoep worden neergezet.
De vaste plekken voor de deelscooters gaan ten koste van een aantal parkeerplekken voor auto's. De gemeente laat de aanbieders van de deelscooters betalen voor het gebruik van deze plekken.

Overlast Scheveningen

De wildgroei aan scooterbedrijven zorgde vorig jaar ook al voor overlast in Scheveningen, bij zowel buurtbewoners als de huurders van de scooters. De gemeente Den Haag pakte de overlast aan die door de deelscooters was ontstaan op de Boulevard van Scheveningen, door een strook in te stellen waar ze niet langer geparkeerd mochten worden. Het gevolg was dat de deelvoertuigen massaal in de woonwijken werden gestald.
Elke zaterdag tussen 18.00 en 20.00 uur kan je op Den Haag TV kijken naar Zaterdag Live. Het gelijknamige radioprogramma wordt uitgezonden op Den Haag Totaal. Vanuit de eigen studio aan de Dreef 247 maakt Stichting RTV Discus elke week een programma dat is bedoeld om het debat te stimuleren op politiek, maatschappelijk en cultureel gebied.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!