Karel de Rooij brengt geschiedenis van variété naar Muzee Scheveningen

DEN HAAG - In Muzee Scheveningen is de komende maanden een expositie te zien van kleinkunstenaar Karel de Rooij, onder meer bekend van het kleinkunstduo Mini en Maxi wat hij samen met Peter de Jong vormde. Aan de hand van de familiegeschiedenis van De Rooij geeft zijn expositie 'Karels Koffer – Magie in Muzee' een blik op de geschiedenis van het variété op Scheveningen.
Het was tijdens de coronaperiode voor Karel de Rooij een mooi moment om eens te grasduinen in een oude hutkoffer van zijn moeder. Die kreeg hij uit de erfenis in huis. Daarin vond hij dat zijn familie een grote historie had in de kunst. 'Wij vonden dat heel normaal', vertelt De Rooij bij de opening van de expositie.
Toch bleek de inhoud van de koffer ook voor hemzelf bijzonder. Daarin vond hij affiches, foto’s en brieven van zijn familie. Op een van de affiches stonden zowel zijn vader als zijn grootvader, beiden traden in 1930 op in het Kurhaus. De koffer en inhoud zijn onderdeel van de tentoonstelling.
Expositie Karels Koffer - Magie in Muzee
Expositie Karels Koffer - Magie in Muzee © Den Haag FM

Vleugel van Pia Beck

Speciaal voor de expositie is de vleugel van Pia Beck overgebracht naar het Scheveningse museum. Karel kon deze lenen van vriendinnen. 'Voor Karel doe je dat', weet een van hen te vertellen. Al is er thuis wel sprake van een grote lege plek.
De piano is bedoeld om in de zomer op zondagen bespeeld te worden. Op dezelfde dag gaat De Rooij in gesprek met artiesten uit vervlogen tijden. Schevenings talent krijgt van Muzee drie keer de kans om het instrument te bespelen. Daarvoor kun je je aanmelden op de website van Muzee.
Expositie Karels Koffer - Magie in Muzee
Expositie Karels Koffer - Magie in Muzee © Den Haag FM

'We missen de variatie in de kunst op Scheveningen'

De expositie gaat voor De Rooij ook over de historie van wat zich op Scheveningen heeft afgespeeld en wat er wat hem betreft weer zou moeten spelen: kunst in de breedste zin van het woord. Het is dan ook een ode aan de variété. 'We missen de variatie in de kunst op Scheveningen', zo vindt hij. Er zou meer moeten zijn dan, gechargeerd gezegd, enkel popconcerten.
De Rooij is hartgrondig pleitbezorger van nieuw variété van verschillende disciplines zoals dans, jongleren, accordeonisten en andersoortig amusement in de badplaats. Een programma waar bezoekers zich kunnen verbazen en verwonderen. Want: 'alles draait om de "oh" en de "ah" bij kunst', zo vindt De Rooij. Het mooist vindt hij voorstellingen waarbij zowel kinderen als ouderen deze klanken kunnen laten klinken.

Jubileumvoorstelling

Wat De Rooij betreft komt er meer ruimte op Scheveningen voor de entertainment van vroeger, om Scheveningen weer groots en voor iedereen te maken. Dat hij daar voorstander van is bleek al in 2018 toen hij een nieuwe variétévoorstelling organiseerde in de Lourdeskerk. Tegelijkertijd staat de artiest zelf ook nog op het podium, hij speelt dit jaar opnieuw zijn jubileumvoorstelling 'Mijn Paradijs' in de bovenzaal van de Koninklijke Schouwburg.
De expositie 'Karels Koffer – Magie in Muzee' is nog tot en met 4 september te bezoeken in Muzee Scheveningen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!