Metamorfose Zuidwest: zo komen nieuwe wooncomplexen in Zichten eruit te zien

Artist impression Steenzicht | Afbeelding: Staedion
Artist impression Steenzicht | Afbeelding: Staedion
DEN HAAG - De eerste twee bouwprojecten van Dreven, Gaarden en Zichten zijn bekend. Bewoners van de Zichten hebben bij een informatiebijeenkomst de ontwerpen gezien van de wooncomplexen Ruimzicht en Steenzicht. Bewoners mochten meepraten over het ontwerp van de openbare ruimte en de voorzieningen.

Steenzicht

De huidige complexen en binnentuinen zijn gebouwd in de jaren 50 en sterk verouderd. Het bestaat uit 48 eensgezinswoningen.
Het nieuwbouwplan bestaat uit twee woonblokken met 220 woningen, waarvan 117 sociale huur en 103 middenhuur met een inpandige stallingsgarage, gezamenlijke binnentuin en daktuin. Begin 2023 wordt begonnen met de bouw.

Ruimzicht

Bij Ruimzicht wordt een deel van de huidige complex behouden. Er wordt gesloopt tot op het casco van de bestaande portiekflats (66 eenheden) en achttien bedrijfsruimtes op de begane grond. In het nieuwe complex komen 81 sociale huurwoningen voor kleine huishoudens.
Ook is er ruimte voor bedrijven met het thema maken, ontmoeten en bewegen. Het binnenterrein wordt opnieuw ingericht voor bewoners. Begin 2023 beginnen ze met de bouw.
Artist impression Ruimzicht | Afbeelding: Zecc architecten
Artist impression Ruimzicht | Afbeelding: Zecc architecten

Dreven, Gaarden en Zichten

'Dreven, Gaarden en Zichten is bijzonder omdat het de eerste is die op deze schaal ervoor zorgt dat er meer sociale woningen terugkomen dan er nu staan. Daarmee komen we tegemoet aan de wens van de huidige bewoners om terug te keren in de wijk', aldus Gijsbert van Herk, bestuursvoorzitter van woningcorporatie Staedion.
Bewoners is de belofte gedaan dat ze kunnen doorverhuizen naar een nieuwe sociale huur- of vrije sectorwoning in een van de drie buurten. Inmiddels zijn de bewoners van twee complexen al druk met verhuizen.
Volgens Staedion wonen de mensen daar straks in moderne, energiezuinige huizen met een eigen buitenruimte en een gezamenlijke tuin. 'Daarmee zetten ze een flinke stap vooruit in woonkwaliteit.' Ook wordt er samen met jongeren en jongerenorganisaties plekken voor hun gecreëerd.

Groen

Het groen en de natuur in de wijk spelen een belangrijke rol bij de nieuwbouw. 'Bij alle veranderingen wordt er zorgvuldig omgegaan met het mooie groen dat er is', aldus Staedion. Dat betekent dat parken en singels niet worden bebouwd en straatbomen zoveel mogelijk blijven bestaan.
'Maar het betekent ook het groen beter inrichten zodat mens en natuur het beter kunnen gebruiken.' Voor de Zichten betekent dit volgens Staedion bijvoorbeeld meer ruimte voor de natuur in de ecologische zones, voldoende zit- en speelplekken in de groene ruimtes tussen de nieuwe woonblokken, en betere voet- en fietspaden, bijvoorbeeld naar de naastgelegen sportvelden. Zoveel mogelijk straten worden als 30 km/u gebied ingericht, waar bij de voetganger en de fietser meer ruimte krijgen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!