Den Haag zoekt met spoed een niet-Russische leverancier van gas

© The Hague and Partners
DEN HAAG - Vanaf 10 oktober zal er geen Russisch gas meer worden afgenomen door de gemeente Den Haag. Dat schrijft wethouder Saskia Bruines (D66) aan de gemeenteraad. De overeenkomst met Gazprom wordt uiterlijk op die datum stopgezet, dat besluit is onderdeel van het vijfde sanctiepakket van de Europese Unie tegen Rusland. Omdat dat sneller is dan verwacht zullen de kosten voor de levering van gas oplopen, verwacht de wethouder.
In april van dit jaar kondigde het stadsbestuur nog aan op zoek te gaan naar een nieuwe gasleverancier omdat het huidige contract met een dochteronderneming van het Russische Gazprom aan het einde van het jaar afloopt. Door het sanctiepakket moet dat nu sneller gebeuren.
In het sanctiepakket is besloten dat het voor aanbestedende diensten verboden is om nieuwe opdrachten te gunnen aan Russische partijen in de Russische Federatie. Het geldt ook voor dochterondernemingen die wel in de EU gevestigd zijn. Het contract van de gemeente valt ook onder de sancties. De aanbesteding voor een nieuwe aanbieder wordt daarom versneld.

'Geen leveringszekerheid'

Doordat de procedure wordt versneld bestaat volgens de wethouder geen 'leveringszekerheid van gas vanaf oktober 2022'. Het stadsbestuur zegt zich 'maximaal in te zetten voor het garanderen van leveringszekerheid van gas' voor de gemeentelijke panden.
Een ander risico is dat een nieuwe overeenkomst 'aanzienlijk hogere kosten met zich mee zal brengen'. De wethouder ziet geen mogelijkheid om groen gas in te kopen voor de periode 2022-2023, 'omdat dit niet beschikbaar is'. Vanwege de urgentie van het vinden van een nieuwe leverancier wordt er volledig ingezet op grijs gas, met de mogelijkheid om gedurende de looptijd groen gas een mogelijkheid te laten zijn.
Volgens de gemeente zijn er ongeveer 120 gemeenten die in eenzelfde situatie zitten. Daarom wordt gekeken of men kan samenwerken bij het vinden van een nieuwe gasleverancier. Tegelijkertijd komen er maatregelen om het energieverbruik door de gemeente te beperken. 'Helemaal geen gas inkopen zou de beste optie zijn', zo staat er te lezen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!