Donner adviseert nieuwe samenwerking van huidige coalitiepartijen, onderhandelingen gestart

Piet Hein Donner
Piet Hein Donner © Ivar Lingen
DEN HAAG - Adviseur Piet Hein Donner adviseert de huidige coalitiepartijen (D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA) om te gaan onderhandelen over een nieuwe samenwerking voor de komende vier jaar. Donner doet het advies na een week lang gesproken te hebben met de politieke partijen in gemeenteraad. De partijen zijn maandag begonnen met onderhandelingen. Onder leiding van diezelfde Donner.
CDA-prominent Donner werd op vrijdag 13 mei gevraagd om de formatie vlot te komen trekken nadat informateurs van Hart voor Den Haag en verkenners van D66 geen werkbare mogelijkheden zagen voor het vormen van een coalitie. De eerste dagen sprak Donner met alle partijen. Uitzondering daarop was de PVV, die partij wilde zelf niet aanschuiven.
Een coalitie met Hart voor Den Haag bleek ook volgens Donner geen haalbare kaart. Enerzijds door de blokkade van D66 zolang er een strafrechtelijk onderzoek loopt en ook andere combinaties bleken 'evenmin realiseerbaar'. Een zes- of zevenpartijencoalitie met veelal links partijen zou pas denkbaar worden als er geen alternatief mogelijk is, schrijft Donner.
Meermaals mochten D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA langskomen voor een gesprek met de adviseur. Nu blijkt dat niet zonder reden, Donner adviseert de partijen te gaan onderhandelen. Volgens Donner is die coalitie 'de meest haalbare coalitie om toe een stabiel stadsbestuur te komen'. De fracties van de vijf partijen zouden zich kunnen vinden in het advies en ze zijn vandaag begonnen met gesprekken over de te vormen coalitie. Donner is gevraagd om leiding te geven aan die gesprekken. 'Ik heb mij daartoe bereid verklaard.'

'Goed nieuws'

'Het is goed nieuws dat we de volgende stap in de formatie nemen en ons nu op de inhoud kunnen richten', vindt D66-fractievoorzitter Robert van Asten. 'Den Haag heeft een betrouwbaar, verantwoordelijk en daadkrachtig stadsbestuur nodig met een gezamenlijke visie op de uitdagingen en de kansen voor de stad. Alleen zo kunnen we echt een verschil maken voor de ruim half miljoen Hagenaars.'
Ook de VVD zegt er vertrouwen in te hebben dat een nieuwe en evenwichtige samenwerking tussen de vijf partijen mogelijk is. 'We hebben afgesproken dat als de onderhandelingen slagen we een nieuwe start willen maken, die nadrukkelijk geen doorstart is van het vorige college', reageert fractievoorzitter Anne Mulder.

Gesprekken gaven vertrouwen

De partij wilde eerder geen coalitie met daarin partijen die getalsmatig niet nodig zouden zijn. Toch gaat men daarover nu onderhandelen. 'De gesprekken onder leiding van de heer Donner leiden tot de conclusie dat alleen een samenwerking van deze vijf partijen de kans biedt om aan deze voorwaarden te voldoen. De indringende gesprekken over de onderlinge samenwerking hebben ons ook het vertrouwen gegeven dat met deze vijf partijen een nieuwe samenwerking kan worden gestart, waarbij het mogelijk is om tot een evenwichtig programma te komen. We gaan nu inhoudelijke gesprekken voeren om te kijken of we er samen uit kunnen komen.'
Ook de PvdA zegt het vertrouwen te hebben om met de vier partners tot een akkoord te komen. 'We zijn het eens dat we het in de gesprekken moeten hebben over o.a. wonen, bestaanszekerheid, kansenongelijkheid, duurzaamheid, de lage opkomst bij de verkiezingen en de moeilijke financiële situatie van de gemeente', schrijft men. Daarnaast wil men leden inspraak geven, ze zijn daarom uitgenodigd om vrijdagmiddag langs te komen bij het partijkantoor aan de Stationsweg.

Geen coalitie met Hart voor Den Haag

Dat er geen onderhandelingen met Hart voor Den Haag zijn gestart komt volgens Richard de Mos door 'uitsluiting en democratische obstructie'. Dat schrijft De Mos nu het advies voor een doorstart van de huidige coalitie bekend is gemaakt. De grootste fractie (met negen zetels) zal, zoals het er nu uitziet, in de oppositiebanken terechtkomen.

PvdD: 'Nooit gesproken over coalitievorming'

Partij voor de Dieren-fractievoorzitter Robert Barker schrijft op Twitter dat zijn partij graag had willen spreken over coalitievorming. 'Dit is nooit gebeurd; adviseur Donner en de zittende coalitie zijn niet toe aan een groene koersverandering.' De partij van Barker werd bij de verkiezingen de vijfde partij van de stad.

'Dezelfde oude meuk'

Sebastian Kruis (PVV) spreekt van 'dezelfde oude meuk' die doorgaat. 'Van het vorige coalitieakkoord is niets terechtgekomen, anders dan een kelderende opkomst. Dus onderhandelen is enkel nieuwe gewichtige teksten bedenken bij de nietszeggende nergens toe leidende plannetjes.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!