CDA-watcher over Piet Hein Donner: ‘Spijkerharde politicus’

Piet Hein Donner
Piet Hein Donner © Ivar Lingen
DEN HAAG - Politiek historicus, schrijver en CDA-watcher Pieter Gerrit Kroeger stelt dat achter het ‘ietwat professorale imago’ van Piet Hein Donner (CDA) een keiharde politicus schuilgaat. Dit stelt Kroeger in het programma Vrijmibo op Den Haag FM.
Tevens hekelt hij de traagheid van de formatie. Kroeger: ‘Dat je toch flink wat weken na de gemeenteraadsverkiezingen nog weer een oude rot erbij moet halen is geen heel goed teken. Het is eigenlijk een teken van bestuurlijke armoede. Ik heb een beetje spottend gezegd toen die benoeming naar buiten kwam van: ‘Als niemand het meer weet, dan mag het CDA weer iemand leveren die zó verstandig is en zó ervaren.’ Als de kiezers nou meteen op het CDA gestemd, dan had je dat probleem niet gehad. Het CDA mag dan als het echt niet gaat de boel gaan leiden en lijmen.’
Pieter Gerrit Kroeger
Pieter Gerrit Kroeger © Den Haag FM
Over de rol van Donner als verkenner zegt Kroeger: ‘Dat is natuurlijk aan Piet Hein Donner wel besteed. Je moet bij Donner één ding goed onthouden. Die houding van een soort van professorale meneer op een fiets, dat is óók een act! Het is een spijkerharde politicus en een spijkerharde bestuurder.’

‘Hij zal ongezouten de waarheid zeggen’

Kroeger schetst een beeld van de aanpak van adviseur Donner: ‘Dus ik denk dat hij in de eerste ronde van die gesprekken heel vriendelijk zal knikken en luisteren en dan in een tweede ronde de dames en heren ongezouten de waarheid zal zeggen. Onder vier ogen en desnoods daarna ook in groepjes. Want zo is hij ook wel.
‘Als jullie niet hom of kuit geven, dan ga ik gezellig met mijn vrouw weer eens een lang weekendje weg’
Als deze methode niet werkt, zal de CDA-prominent het hard spelen, denkt Kroeger. ‘Hij zal ook zeggen: ‘Jullie moeten eruit komen, niet ik! Dus als jullie niet bewegen, als jullie niet hom of kuit geven, dan ga ik gezellig met mijn vrouw weer eens een lang weekendje weg’.’

Doorbraak in formatie

Maandag werd bekend dat Donner de huidige fase heeft afgerond en gesprekken voortzet als informateur met de partijen die in het huidige stadsbestuur zitten: D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA.
Dat betekent dat Donner in een week tijd een doorbraak heeft geforceerd. De huidige coalitiepartijen hadden namelijk allerlei blokkades opgeworpen, waardoor het er even op leek dat deze partijen er niet uit zouden komen.
De Vrijmibo, gepresenteerd door Elias van Hees, wordt elke vrijdagmiddag live vanuit de bibliotheek aan het Spui uitgezonden tussen 17.00 en 18.00 uur.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!