Seks in ruil voor geld, Haagse imam wilde meewerken aan tijdelijk 'plezierhuwelijk'

© Zweedse publieke omroep SVT
DEN HAAG - Een moskee van Stichting Alcauther Nederland in Den Haag zou mee hebben willen werken om een zogenoemd 'plezierhuwelijk' te regelen. Daarmee zouden vrouwen kortstondig worden uitgehuwelijkt voor seks en geld. Dat blijkt uit een aflevering van een Zweeds onderzoeksprogramma.
Bij een plezierhuwelijk zou er sprake zijn van een huwelijk voor korte tijd, bedoeld voor seks en geld. Veel vrouwen zouden gedwongen worden om hier aan mee te doen, bijvoorbeeld als ze in geldnood zijn. Dat schrijft RTL Nieuws. Twintig moskeeën boden het programma aan om mee te werken aan het tijdelijke huwelijk, acht zeiden de vorm te kennen, maar wilden niet bemiddelen en stuurde hen door naar andere imams. Een viertal moskeeën zei het plezierhuwelijk af te keuren.
Moskeeën in Zweden zouden daar op grote schaal aan meedoen volgens het onderzoeksprogramma Uppdrag Granskning, van de Zweedse publieke omroep SVT. Twee Arabisch sprekende medewerkers namen contact op met meerdere sjiitische moskeeën. De man speelde iemand die op zoek was naar een plezierhuwelijk, terwijl de vrouw deed alsof ze geldzorgen had. De meeste imams werkten mee aan het plezierhuwelijk.

Stichting Alcauther in Den Haag

Ook een moskee die onderdeel is van de Stichting Alcauther in Den Haag werd onderdeel van het onderzoek. Toen de vrouw daarmee contact opnam zou de imam hebben gezegd dat een plezierhuwelijk geregeld kon worden, gevolgd door: 'Ik heb een suggestie. Wat dacht je van mij?'. Zo'n huwelijk had de vrouw omgerekend 1.200 euro kunnen opleveren.

'Zeer zorgelijk'

De huwelijksvorm komt alleen onder sjiitische moslims voor, vertelt Muhsin Köktas, voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) aan RTL Nieuws. Hij zegt verbaasd te zijn dat het ook in Europa en Nederland voorkomt. Dat noemt hij 'zeer zorgelijk'. 'Dat een imam en moskee bij deze uitbuiting betrokken zijn, vinden wij als CMO onacceptabel. We vragen dringend aan de betrokkenen om hier direct mee te stoppen en juist elke vorm van uitbuiting op religieuze grond te bestrijden.'

Verbod

In Zweden is er nog geen zaak over voor de rechter gekomen. In Nederland geldt een verbod op een religieus huwelijk als dat niet eerst een burgerlijk huwelijk aan vooraf is gegaan. Het Openbaar Ministerie zegt tegen RTL niet bekend te zijn met het voorbeeld van de Haagse Moskee uit het onderzoeksprogramma. Er zou ook geen sprake zijn van een onderzoek naar prostitutie onder sjiitische moslimvrouwen.
RTL heeft geprobeerd in contact te komen met de Moskee in Den Haag, daar zou niet op zijn gereageerd.

Vervolgen en sluitingceremonie

De PVV laat op Twitter weten vragen hierover te stellen aan burgemeester Jan van Zanen. Op het sociale medium spreekt fractievoorzitter Sebastian Kruis van een 'haatkazerne' die 'gebruikt wordt voor illegale prostitutie'. Kruis wil van de burgemeester weten 'hoe en wanneer betrokkenen worden vervolgd en wanneer sluitingceremonie plaatsvindt'.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!