'Den Haag voldoet nog niet aan de basiseisen om privacy van inwoners te waarborgen'

hacker
hacker
DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat nog niet goed om met de privacy van burgers. Dat blijkt uit onderzoek van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. Zij onderzocht of de tien grootste gemeenten voldoen aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), een wet die op 25 mei 2018 in is gegaan. Twee jaar na invoering daarvan zou Den Haag niet altijd weten welke gegevens ze verwerkt en hoe deze beveiligd worden.
Daarnaast zou er volgens het onderzoek geen sprake zijn van een actieve verantwoording richting de gemeenteraad. In Den Haag werd bijvoorbeeld in 2021 alleen een korte presentatie gehouden voor de raad, weet mediapartner Omroep West. Omdat er geen sprake is van 'een volledig en actueel overzicht en controle daarop' is er volgens Bits of Freedom het risico op een datalek of andere privacyrisico's voor burgers 'onnodig groot'.
'Het is erg ontluisterend om te zien dat zelfs een grote gemeente als Den Haag, met de meeste kennis en capaciteit, nog niet aan de basisvereisten van de wetgeving voldoet om de privacy van haar inwoners te waarborgen', zegt Nadia Benaissa, beleidsadviseur en onderzoeker voor Bits of Freedom. 'Dat is extra wrang, omdat wij merken dat de gemeente staat te springen om te werken met experimentele technologie zoals slimme camera’s of wifi-tracking, terwijl ze nog niet eens aan de basis van de wetgeving voldoen.'

Datalekken bij overheden

Volgens Benaissa is het een risico als gemeenten een en ander niet op orde hebben. Ze wijst daarbij op eerdere datalekken bij overheden waarbij de privacy in het geding kwam. 'Dit soort datalekken hebben ernstige gevolgen voor het leven van slachtoffers. Dit kan voorkomen worden door de basisprincipes van de AVG-wetgeving te volgen en goed intern toezicht te hebben. Dat het op deze punten zo fundamenteel mis is, is een ernstig risico voor miljoenen mensen in Nederland. Gemeenteraden moeten hier nu actie op ondernemen.'

Bits of Freedom pleit voor stop op pilots en experimenten

De burgerrechtenorganisatie heeft naast haar onderzoek een reeks aanbevelingen aan gemeenten gedaan. Zo adviseert ze het doorlopend in kaart brengen van de processen waar data bij komt kijken binnen de gemeente, strengere controles door de gemeenteraad en Rekenkamer en pilots en experimenten een halt toeroepen tot de basis op orde is. 'Het gaat erom dat een gemeente begrijpt dat het beschermen van de privacy van hun burgers een kerntaak is: dat bezuinig je niet weg en adviezen daarover sla je niet in de wind.'
Voor het onderzoek heeft Bits of Freedom gekeken naar de situatie in tien grote steden: Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Tilburg, Almere, Breda en Nijmegen.
In reactie op het onderzoek van Bits of Freedom heeft Hart voor Den Haag aangekondigd vragen te stellen. De partij wil dat de gemeente beter omgaat met digitale persoonsgegevens en roept op de basis van de AVG-wetgeving snel op orde te krijgen. 'Als de raad niet goed kan controleren wat de gemeente doet om de gegevens van burgers te beschermen, wie doet dat dan wel? En dat terwijl het belang om de persoonsgegevens te beschermen met de dag groeit', aldus raadslid Rachid Guernaoui.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!