Dierenambulance druk met meldingen over jonge vogels: 'Ze lijken hulpeloos, maar schijn bedriegt'

© Stichting Dierenhospitaal en Ambulancedienst ‘s Gravenhage en omstreken
DEN HAAG - In het voorjaar worden er meer jonge vogels gespot en dat merkt ook de dierenambulance. Hoewel medewerkers deze dagen al vaak gebeld worden over jonge vogels die hulp nodig hebben, blijkt daar niet altijd noodzaak voor te zijn. Jonge vogels kunnen hulpeloos lijken, maar schijn zou bedriegen. De dierenambulance roept daarom op niet te snel te bellen voor hulp.
'Wij adviseren om jonge vogels zoveel mogelijk met rust te laten. Tenzij het diertje gewond is natuurlijk', zegt Anouk Korporaal van Stichting Dierenhospitaal en Ambulancedienst 's Gravenhage en omstreken. 'Een jonge vogel heeft de beste overlevingskansen wanneer zijn ouders hem grootbrengen. Jonge vogels leren vliegen vanaf de grond. De vogelouders houden het jong goed in de gaten en voeren het ook op de grond. Binnen vijf dagen zal het zelf kunnen vliegen.'
Wanneer een jong donzig of (bijna) kaal is en wordt gespot dan kan deze te vroeg uit het nest zijn gevallen. Het is dan raadzaam om uit te vinden waar het nest zit en het dier terug te plaatsen. 'Mensen denken vaak dat vogels niet meer terug komen als je hun jongen hebt aangeraakt. Maar vogels zijn niet geurgericht. Ze maken zich wel zorgen als u in de buurt bent, dus neem zo snel mogelijk weer afstand.'
© Stichting Dierenhospitaal en Ambulancedienst ‘s Gravenhage en omstreken
Reigers, ooievaars, zwaluwen en roofvogels leren niet vliegen vanaf de grond, maar vanuit hun nest. Als je deze vogels aantreft op de grond wordt aangeraden om wel het vogelasiel of de dierenambulance te bellen voor advies en hulp. In andere gevallen is ingrijpen alleen nodig als het dier gewond of doorweekt. Hulp is ook nodig wanneer het nest stuk is of als de ouders het al een dag niet hebben gevoerd.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!