Rijksmonument Meppelweg wordt ROC Mondriaan: 'Dé campus van Zuidwest'

Artist impression De Meppel | Afbeelding: Bureau Kroner Architecten
Artist impression De Meppel | Afbeelding: Bureau Kroner Architecten
DEN HAAG - Vroeger zaten er de R.K. Technische School St. Paulus en het Haagsch Vakcollege, en ook het Residentie Orkest heeft er gerepeteerd. Nu wordt het Rijksmonument uit de jaren 50 aan de Meppelweg omgebouwd tot moderne school van het ROC Mondriaan. 'We willen met De Meppel meer zijn dan alleen een school. We willen echt iets kunnen betekenen voor Den Haag Zuidwest', zegt Maarten Bonarius, onderwijsdirecteur Bijzondere Voorzieningen ROC Mondriaan.
Na de zomervakantie beginnen leerlingen op locatie De Meppel aan de entreeopleiding. De opleiding is bedoeld om jongeren kennis te maken met verschillende vakken: van de zorg, tot techniek en logistiek. De opleiding is bedoeld voor leerlingen die wat extra aandacht nodig hebben, bijvoorbeeld doordat ze door omstandigheden nog geen diploma hebben gehaald.
Rijksmonument De Meppel
Rijksmonument De Meppel

Campus voor ontwikkeling

'We creëren binnen de Meppel eigenlijk een mini-ROC. Het unieke is dat er praktijkruimten worden ingericht voor álle branches waarvoor het ROC opleidt. Daar ben ik echt heel trots op', aldus Philip Nijgh, schooldirecteur Entreeopleidingen. 'Het wordt dé campus voor ontwikkeling in Den Haag Zuidwest, aldus het ROC.
Het is de bedoeling dat leerlingen kennis kunnen maken met verschillende beroepen. 'Alles op de begane grond is praktijk en op de verdiepingen erboven theorie. Door het op deze manier in te delen, zorg je voor een klimaat waar kruisbestuiving kan plaatsvinden. Je ziet vaker wat anderen aan het doen zijn, kunt geïnspireerd worden door andere werkvelden en daar hopelijk ook weer van leren. We hebben de gebouwen dus niet gescheiden, maar in lagen opgebouwd', zegt architect Timo van de Ven, van Bureau Kroner Architecten.
© Nikki Born
Maar een oud pand ombouwen tot een moderne school is nog een hele klus. Zo moest er een complete luchtzuiveringsinstallatie worden aangelegd, zonder het oude karakter van het rijksmonument aan te tasten. Ook komen er bijna 400 zonnepanelen op het gebouw.
Den Haag FM kreeg een rondleiding door het gebouw.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!