NOS Nieuws van de Week: journaal in makkelijke taal te zien bij Den Haag FM

Mark Visser
Mark Visser © NOS
DEN HAAG - Vanaf deze week is het 'NOS Nieuws van de Week: journaal in makkelijke taal' te zien bij Den Haag FM. Het gaat om een experiment waarbij de omroep het wekelijkse journaal voor een bepaalde periode gaan uitzenden. Tot nu toe was het NOS Nieuws van de Week alleen nog online te zien.
De verspreiding van het NOS Nieuws van de Week gaat momenteel via taaldocenten naar mensen die taallessen volgen. In de klas kunnen ze de journaals bekijken en bespreken. Voor de NOS was dit meteen een goede manier van feedback ontvangen om de journaals verder te kunnen verbeteren.
Giselle van Cann, plaatsvervangend hoofdredacteur NOS Nieuws: 'Het is een interessante en enerverende zoektocht hoe het Nieuws van de Week voor de doelgroep het beste tot zijn recht komt. De vorm hebben we inmiddels goed in de vingers, het is nu nog een uitdaging hoe we de doelgroep nog beter kunnen bereiken. We zijn blij dat we hierin met de lokale omroep van Den Haag kunnen samenwerken.'

Journaal in makkelijke taal

Journalistiek leider Ivar Lingen van Den Haag FM is ook blij met deze samenwerking. 'Voor de stadsomroep van Den Haag is het ons doel om iedereen in de stad te bereiken met ons nieuws. Maar als je moeite hebt met lezen en schrijven, dan kan het lastig zijn om de nieuwsberichten onze site en app te lezen of om het Haags TV Journaal te volgen. Daarom is het NOS Nieuws van de Week een mooie aanvulling op onze programmering op tv, zodat iedereen het nieuws kan volgen.' Hij voegt toe: 'Daarnaast is Den Haag FM één van de drie omroepen in heel Nederland waar deze proef start, dus daar zijn we vanzelfsprekend trots op. Met deze stap zijn we pioniers op dit gebied.'
Verslaggever Pim Markering legt hier in het kort uit waarom Den Haag FM het NOS Nieuws van de Week uitzendt.
In november is de NOS gestart met het publiceren van het NOS Nieuws van de Week, een wekelijks journaal in makkelijke taal. In Nederland hebben bijna 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Voor hen is dit journaal bedoeld. In elke aflevering komen drie nieuwsonderwerpen aan bod die worden verteld in makkelijke taal. Ook houden de makers rekening met de toon, het tempo, het gebruik van video’s en de vormgeving.
Het NOS Nieuws van de Week is elke dag te zien op Den Haag FM. Elke werkdag van 00.00 tot 07.00 uur en van 12.00 tot 18.00 uur, behalve op woensdag (tot 17.00 uur) en op vrijdag (tot 16.00 uur).

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!