Politieke partijen willen actie en opheldering over 'plezierhuwelijk' in Haagse moskee

© Zweedse publieke omroep SVT
DEN HAAG - Politieke partijen in de gemeenteraad willen actie en opheldering over de Haagse moskee die mee zou werken aan 'plezierhuwelijken'. Hart voor Den Haag wil dat de moskee per direct wordt gesloten.
Maandag wist RTL Nieuws te melden dat een moskee van Stichting Alcauther Nederland in Den Haag zou mee hebben willen werken om een zogenoemd 'plezierhuwelijk' te regelen. Daarmee worden vrouwen kortstondig uitgehuwelijkt voor seks en geld. Dat blijkt uit een aflevering van het onderzoeksprogramma Uppdrag Granskning, van de Zweedse publieke omroep SVT.
Hart voor Den Haag vindt dat de moskee per direct moet worden gesloten als het verhaal klopt. Samen met Kamerlid Wybren van Haga (Groep Van Haga) vindt Richard de Mos het 'te bizar voor woorden' dat een plezierhuwelijk mogelijk is. Ze willen de uitbuiting keihard bestrijden, zeggen Van Haga en De Mos. 'Dicht met die toko.' Daarnaast pleiten ze voor een onderzoek om te weten te komen of de 'plezierhuwelijken' vaker voorkomen.
'Extra kwalijk dat er een religieus sausje overheen wordt gegoten'
D66 en ChristenUnie/SGP zeggen geschrokken te zijn van de praktijken en willen opheldering van het college. 'Verschrikkelijk dat dit misbruik van vrouwen in nood plaatsvindt in Den Haag. Extra kwalijk dat er een religieus sausje overheen wordt gegoten', vindt Judith Klokkenburg (ChristenUnie/SGP).
Marije Mostert (D66) spreekt van 'een bizarre vorm van uitbuiting en mensenhandel'. 'Het is onacceptabel dat vrouwen met geldproblemen zo gedwongen worden om seks te hebben. Dit mag niet voorkomen in Den Haag en er moet snel actie worden genomen om dit soort praktijken te stoppen.'
PVV-fractievoorzitter Sebastian Kruis gaf maandag op Twitter aan ook met vragen te komen. 'De Haagse PVV gaat vragen stellen aan de burgemeester hoe en wanneer betrokkenen worden vervolgd en wanneer sluitingceremonie plaatsvindt.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!