'Ze schoffeert de raad': wethouder houdt vast aan 'smeerpijp' met warmte uit Rotterdamse haven

© Christian Lue
DEN HAAG - Wethouder Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) van Duurzaamheid en Energietransitie wil nog steeds haar handtekening zetten onder een contract om de aanleg van een warmteleiding van de Rotterdamse haven naar Den Haag mogelijk te maken. Dat bleek woensdag tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad. Dit tot ongenoegen van de gemeenteraad, die zich hier al langere tijd tegen verzet. Fractievertegenwoordiger Tim de Boer van de Haagse Stadspartij noemt de actie van de wethouder een 'schoffering'.
De warmteleiding met de naam WarmtelinQ zou restwarmte uit de Rotterdamse haven door gaan loodsen naar Den Haag. Initiatiefnemers zien hier een verduurzamingsslag in, waarbij veel aardgas zou worden bespaard. Maar tegenstanders beschouwen het als een steun in de rug van de fossiele industrie, waar we juist afscheid van zouden moeten nemen.
'De fractie van de Haagse Stadspartij is diep teleurgesteld in deze wethouder', laat De Boer weten. Dat Van Tongeren lijkt te willen tekenen voor wat in de Haagse politiek inmiddels de 'smeerpijp' wordt genoemd, valt niet in goede aarde. Het college moet namelijk wachten met tekenen tot de aanleg van de WarmtelinQ onherroepelijk is, was de afspraak. En dat is niet aan de orde, geeft De Boer aan. 'Daar is toch geen woord Spaans aan?'

'Ze zoekt willens en wetens naar een geitenpaadje'

Ook fractieleider Robert Barker van de Partij voor de Dieren is kritisch op de koers van de wethouder. 'De gemeenteraad vindt de aanleg een slecht idee, maar toch wil het Haags stadsbestuur een overeenkomst hierover tekenen. Waarom niet eerst de rechtszaak afwachten?', vraagt hij zich af.
De Boer vult aan: 'Ze zoekt dus willens en wetens naar een geitenpaadje. De raad heeft daar nooit toestemming voor gegeven. En ik kan niets anders concluderen dat zij zo de raad schoffeert door de amendementen niet uit te voeren.'

'Buitengewoon wonderlijk verhaal'

Ook aan de rechterkant van het politieke spectrum klinkt felle kritiek. Raadslid Chris van der Helm (VVD) noemt de casus 'een buitengewoon wonderlijk verhaal'. Het besluit van het college kwam voor de liberalen dan ook als 'een verrassing'. 'Dat staat haaks op de uitspraak van de raad van 10 februari, waarin een ruime meerderheid heeft gezegd om niet te tekenen tot de uitspraak van de Raad van State.'
Daarnaast vindt Van der Helm het een opmerkelijke keuze van de wethouder om de handtekening te willen zetten, terwijl er gemeenteraadsverkiezingen zijn geweest en het college dan doorgaans geen controversiële besluiten neemt. 'Wat is er tussen 10 februari en nu gebeurd dat er nu ineens getekend moet worden?', vraagt de VVD'er aan de wethouder.

‘Halsstarrige opstelling’

Carlos Martinez van Andel van Hart voor Den Haag, aanvrager van het debat, zegt na afloop: ‘Ik ben geschokt door de halsstarrige opstelling van deze wethouder. Deze smeerpijp wordt ons door de strot geduwd en we lijken hier helemaal niks over te zeggen te hebben. Dit is echt onbestaanbaar.’
Volgens het raadslid van de grootste oppositiepartij doet deze casus het vertrouwen in de gemeentepolitiek geen goed. ‘Het vertrouwen in de lokale politiek is al flinterdun en na vanavond is daar nog een flinke schep bovenop gedaan.’ Martinez van Andel overweegt ‘een zware motie’ in te dienen tijdens de raadsvergadering binnenkort.

'Als we het uitstellen, moeten we stoppen'

Na een lang debat geeft de wethouder tekst en uitleg. 'Als wij tekenen nu verder uitstellen, dan moeten we eigenlijk ook stoppen met het verlenen van vergunningen - wij zijn wettelijk verplicht om vergunningen te verlenen als het op de juiste gronden aangevraagd wordt', zegt Van Tongeren.
Ze schetst de consequenties van niet tekenen: 'Als wij dit niet tekenen, dan is het verstandig om ook geen vergunningen meer te verlenen. De provincie neemt dan de vergunningverlening over en gaat ook de provincie de eventuele schade afhandelen. Dus: waarom tekenen: omdat die specifieke risico's afdekken die met publiekrechtelijke bevoegdheden niet geregeld kunnen worden.'

Wethouder zal voorlopig niet tekenen

Uiteindelijk geeft de wethouder aan niet te zullen tekenen totdat de gemeenteraad er opnieuw een uitspraak over heeft gedaan. Als er tijdens deze vergadering een motie wordt ingediend om niet te tekenen, zal zij dit besluit van de raad respecteren.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!